Monday, 20 February 2012

gara-gara PHOTOSHOP

ramai jugak orang tanya kenapa aku private kan semua gambar dalam fb . bukan i bajet hot yee taknak kasi orang tangok , tapi sometimes teknologi zaman sekarang nie macam menakutkan aku pulak . why ? cuba tengok gambar kat bawah nie :

gambar sekadar hiasan

see ! gambar yang kite upload disalahgunakan oleh pihak laen . in fact , gambar nie tak betol pon . bahaye kan . so , nie laa antara main reason kenapa aku saje nak memprivate kan semua gambar die fb . hehe :)

and yess , aku rase semua gara-gara photoshop . so , siapa yang celik IT tu , jangan laa menyalahguna kan kepandaian korang tu okey . and dear , please beware with your haters . maybe kalau dieorng rase geram sangat , dieorng boleh kenakan korang . nanti tak pasal-pasal , nama korang yang tercemar .

nak letak or taknak gambar kat fb ? it's up to u laa sayang . tapi kalau boleh , elakkan letak gambar yang terlalu banyak . bukan ape , untuk safety . hehe :)

picture credit to oh ! syok

61 comments:

Sarah Mohd Saleh said...

mmm sgtt dsattttt hoiiii.minx2 xjd kat akuuuuu

Cik Nur said...

TEha samelah cm cik Nur..mmg dah Lock semua pic dalam fb...

takut menda2 cm ni la..kita yg tahu ianya potoshop xpe la..

kalau mak abah yg tak tahu ape ni tgk..cm ne.. nak lak org kmpung yg buta it ni tgk... xke malu mak abah kita..

Hans said...

bahaya bila kepandaian disalah guna ke arah jalan yang salah :-)

cinta siswi said...

betul3.. siswi private gmba dgn family.. yg kawan2 tuh private gak kalau girls outing.. takut..

J.Syazwana said...

betol !
lagi2 sape yang cun2 tuh kan.
abes lah. hehehehe

nur adilah said...

siapa yang jadi mangsa series kesian >.<'

Rtp Farra Arisha said...

everything must be in private nowadays? emm :'( dunia kekadang berkelakuan aneh. ada aja fenomena besar yang berlaku. yap, lebih baik mencegah daripada ia terus-terusan berlaku!

LadyBird said...

privert lagi baik dik..
betul tindakan adik tu.. jgn bg org nmpk kite.. kite kan cantik.. maka kite perlku jaga kecantikan anugerah Allah tu dgn sebaik mungkin..

mirmashi said...

sama laa . saya pom private sume daa gmbar kat fesbuk . haha

AmirahSyafiqah ♥ said...

Mia dah private gambar kat fb :) ish3 ramai yang dah salah guna teknologi zaman sekarang ni :(

chemay said...

errr.
menakutkan lahh teknologi zaman sekarang nie
T___T

aLyA_syGS said...

wahhh.... hebatlahh edit jadi macam tu.. xsangka betol.. (buta IT)...hihi

Hanim Irsyad said...

betul-2. anim plak private kan fb tuw betul-2. kdg-2 membe nak add tak dpt carikat search tuw. hehe.

Mishter Izwän said...

wahhh, terer nye org itu mengedit, bkn di fb jerk, di blog pun jgn upload pic, tp ade tips mcm mne nk elak org copy pic kite di blog

Si BuDaK KaChAk said...

huhuh...bhyenye....nsib baik tak ada fb...huhuh

Mohd Ridwan said...

Setuju dengan hang,saya pon privatekan semua gambar kat fesbuk! (>_<)

miss inna said...

inna pn bg private-kn gmbr inna kat fb.. sbb dulu tu ada someone yg asyik curi2 gmbr inna kat photo album di fb inna tu. scary la..

kim heeruul said...

dulu dekat fb gua letak bnyk gmbar.. skrg dah delete.. tinggl sikit.. sebab gua penah kene fake..

Miss Nadya said...

hish..takut larh pulak..

ciksukaberangan said...

yeah ! agreed with you. for our own safety. satu langkah berjaga2 yg bijak ! orang celik IT kini makin 'bijak' dalam mengenakan org lain

.........cP~ said...

Yup. Safety first...Kalau maruah dah tercalar, susah nak pulihkan balik.

teyn teyn said...

masyaAllah . minta jaoh la.

~SaL IjOu~ said...

beringat sebelum kene..skrg mcm2 boley jadi~

Koding said...

Koding Berkata:
Memang bahaya apabila teknologi disalahgunakan...

Juliet_iRa~" said...

hyee teha!

:)

semutsengal said...

kesian lah dekat mereka mereka tuu.


Errr.

Woofer Storm said...

nasib baik tak reti main photoshop2 ni..ehheehe

#hati2 ye..

misskonspirasi said...

tahniah teha kerana mengambil langkah berjaga2.. susah2 jd cam misskonspirasi xda kuo pict pon lg hek hek i maluuuu... kang u all kutok lak ngeh ngeh

EZAD AMIR said...

=.=''
guwa pn dh start pvt kan gmbr2 kt fb...tkot2 org guna wt fake akaun...

Anis Adila Aris said...

serius macam real..

takutnye...

Mia Adriana said...

main kotor betul diorg niw..

zati embong said...

jat pun da deactive fb.hihi

dhiera said...

bahaya sungguh ni~

auni shahira said...

yup btol tu teha......menakutkan betol orang zaman skrang nie...huhuh

Noraim said...

betul, sekarang org salahgunakan teknologi. kita yg perempuan ni kena hati2.

salam perkenalan :)

ILA HonEyBuNNy said...

adehhh...tetiba takoot jugak neh....bahaya kan sekarang neh....

zaman canggih sgt...ekkekek

Anyyss Shuhaimi said...

gua pun privatekan sume gambar. tak tahan dengan fitnah dunia. :(

cik ika said...

zaman sekarang nk bogelkan gmbr pown boleh..

shark said...

perghhh..
mati2 shark ingt btul nie.
bahaya ni..
thanx for info

M@W@R Q@SeH said...

sungguh kurang ajar kan org yg buat keje2 cmni

CekbOlat-bOlat said...

letak gmbr kepala pon susah -_- gmbr org pon susah.. gmbr katun ? kang ckp mcm budak2... aiyakk

O CIKTEDDY said...

ah..tidakk!

[sutera kasih] said...

ya Allah..mcm betul gmbr tu..seramnya huhu

Hanie Dew said...

memang kene privatekan certain pics kat FB.

ZouL said...

hehehe..gmbr ni mcm pena tgk je.tapi tak ingt dimana..

Entri panas : Wordless Wednesday 18SX

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

ps disalahgunakan oleh orng yg tak bertanggungjawab... ish2

amy syifa said...

hishh..risau dah! semakin moden dunia, smakin gerun

blog lirik lagu said...

wah keren, seperti aslinya...

Mya said...

ish scarynya! mya pun mg dah limitkan gambar2 ni...

Anak Munsyi said...

Teha teha, kalo dah private kena hack cemana ? takut jugak ohh. Btw post nih info yang bagus :) Fyqa pown dah hide byk, hikhik :)

Atiqah Wadiah said...

privatekan je sumer gamba..biar kita je blh tgk..skrg ni zmn teknologi..bahye..

echaRierie said...

perkara ini mmg menakutkan..
hope x kena pd kita..

Azroy Kassim said...

baa~ CAK!!

alaa.. cane roy nk simpan gambar teha?

Ain GreenChubby said...

i'm scared...huhu ^_^

Teenager Housemaid said...

uish..kesiannya pada org yg kena macam tu..
bahaya tul photoshop ni..isk!

♥AieN ChoiN♥ said...

wow ! salah gune kan.. damn ! bahaye kowt..

c'axoera ヅ said...

upload apa yang perlu sudahh

faradiyana mutussin said...

menakutknla kalw mcm ney..ish3...

Jue said...

hr tu ade nengok mende ni kat fb..mskd aku org yg share

mmg scary tp publish gambo kat blog pun org leh buat gitu

.izzati liyana. said...

teknologi ni kadang2 menyenangkan tapi boleh jadi juga membebankn. haruslah sentiasa berhati2. lg2 kalau byk musuh.

EYFAalias said...

Maka aii. seram pulak bila baca. betul jugak.