Wednesday, 28 March 2012

dear , be thankful :)

if u think u are unhappy , 


if u think your salary is low ,


if u think u don't have many friends ,


if u feel like giving up ,


if u think u suffer in life ,


if u complain about your transport system ,


if u think society is unfair ,


enjoy ur life , how it is and as it comes .. there are always those who are worse off than we are .. there are many things in your life that will catch your eyes .. but only a few will catch your heart .. persue those .. this post need to circulate forever :)







observe around you and be thankful for all that you have in this transitory lifetime . we are fortunate , we have much more than what we need to be content . lets try not to feed this endless cycle of consumerism and immorality in which this ' modern and advance ' society forget and ignores the other two third of our brothers and sisters .

“Dan (ingatlah juga) ketika Tuhanmu memaklumkan, ‘Sesungguhnya jika kamu bersyukur pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya adzab-Ku sangat pedih.” (Ibrahim: 7)

p/s : same-same laa kita mengajar diri kita supaya lebih bersyukur :)

# copy paste from here :)

69 comments:

CIK MAY said...

tq for sharing..bersyukur jap dgn pe yg ade..

Boni JLL3 said...

yup..tepat sekali..kalau kita masih tak bersyukur dgn apa yang kita ada sekarang ni, kita adalah makhluk paling keji dalam muka bumi ni..

Niswatus Solikah Samik said...

syukur alhamdulillah... terima kasih Allah atas nikmat yang Kau beri.. =)

nur anis said...

sebak bila tengok gambar-gambar tu semua..bersyukur dengan seadanya..

uyaitusaya said...

thanx :')

lee delaila said...

good n3....thanx for sharing =)

NAL said...

bersyukurlah dengan kehidupan kita, dengan apa yg kita ada sebab ramai lagi orang yang susah daripada kita ^^

✿Gucciey Lavender✿ said...

sedih tengok gambar kat ats nie .. Alhamdulillah .. :) syukur .

Rtp Farra Arisha said...

kita seharusnya bersyukur dengan apa adanya. :) jika dibandingkan dengan penduduk di negara yang lainnya, penduduk di negara malaysia amatlah senang dan kaya akan kenikmatan yang Allah berikan..

NOOR FATIN said...

sedihnya :( tu pn kdg2 kita merungut kita ni kurang dr org lain la, apa la, cuba tgk org lain yg lagi susah pada kita.. huu

anNaqia said...

syukur, alhamdulillah! :)

Noraim said...

bersyukur la dgn apa yg ada skgn. dan bersyukur dilahrkan di mesia. huhu.

anahiettah afibs said...

entry yg sgt2 terbaik... :)mgingatkn & menginsafkn..:) bersyukur adalah tanda kekuatan iman...subhanallah

Hanamiko Sakura said...

betul tu :)

AiSyA LiEzA said...

kita kena bersyukur dgn apa y dikurniakan olehNya kepada kita... :D semuanya sudah cukup lengkap berbnding ngra lain.. jadi kita kena lah bersyukur. di lahirkan di malaysia ni... :D

yad'z said...

hurm.. syukur apa adanya.. =)

Detective Fiqa said...

hmm :) insaf :) huhuhu
bersyukur apa yg kita ada

AmirFX said...

Syukur ke atas nikmat yang diberi.. :D

Akue Achik said...

sgt menyentuh di hati.


nak ngis pon ada.

manusia, syukurny jarang skali. bila diberi, mahu lagi. tamak.

dan mnsia itu ialah sy sdri.

huhu

Liyaa Mf said...

Certain gambar buat rasa macam nak menangis. Seriously insaf. Jauh bezanya nikmat yang Allah dah kasi tapi begitu sukar untuk kita nampak, apa lagi mensyukurinya.

If kita fikir kita susah, maseh ramai orang laen di luar sana yang lebih susah & menderita <--- Ayat cliche dan ramai yang pandai serta mudah mengatakannya. Tapi untuk menghayati maksud dan belajar daripada words tersebut, bukan mudah & tak ramai yang mampu.

Ish, terkesan betul :(

msredcheesecake said...

Kita ni mudah lupa nak bersyukur time senang... Dah susah pulak salahkan DIA

Koding said...

Bersyukur atas kesenangan yang Allah beri pada Rakyat Malaysia...

sis92 said...

sebak :(

Journey of Youth said...

wah insaf btol.kita yg duk d Malaysia dh kira besar rahmat la semua makan pakai cukup.dah tue hdp dlm berbilang bangsa lak tue.syukur pd Allah atas kurniaan nikmat...

shahrazali said...

sangat2 nice entri.....terkedu melihatnya......mari la kita sama-sama bersyukur....

cinta siswi said...

sedih!! :(

kite dpt ape yg org lain xdpt.. but still xreti nk bersyukur..

lisa said...

nak copy jugak :(
dalam dok blogwalking tadi, entri buat lisa tersedar sekejap :)

NURUL AMEERA said...

suka dgn blog anda..cute :)

miss inna said...

entry penuh kesedaran...
mari bersyukur dgn apa yg kita ada skrg ini...^^

Fid"s said...

insaf seketika gua.
Nice post we must try bersyukur because if we are not, we will be not think we had enough.

nexx said...

huhu.. tersentuh.. menginsafi diri..

Badrina Ibtisam said...

Betul! Brsyukurlh kita dgn apa yg kita miliki skrg ni.. :'))

:: Mrs.SyahNia :: said...

ALHAMDULILLAH..BAHAGIA DGN KHIDUPAN DAN KENIKMATAN YG DIBERIKAN MASA INI ;))

cik ika said...

nk ngis bce entri ni..:(

aisya said...

setuju sgt dgn entry ni.. huhu

acheeqa farhana said...

ssguhnya kalau kita rse susah, ad lagi yang jaoh lbh susah menjalani kehidupannya..sme2 la kite bersyukur :)

Leeyana Amzar said...

syukran Ya Allah untuk semua keselesaan ni :)

Eein Azryn said...

entry yang sangat menginsafkan. aku bersyukur dengan hidup aku. :)

Cik Nur said...

SubhanaALLAH...cik nur sentiasa bersyukur.. :)

terima kaseh teha, sudi mengingatkan cik nur.. :)

MaYa MustWany said...

kesiannya.. :(
ye,kita sharusnya sntiasa bersyukur..jauh beza khidupan kita ngan mereka..allhamdullilah

Mizz Aein said...

waaa , sdeyh plakk tgokk drang . drang sume taa lngkap dgnn sgale2 . kitee yg ade serbe serbe taa penah nakk b'syukur :(

Fatin Syafiqa Anuar said...

yea im thankful. tibatiba macam sedih tengok tu. huhu.

dhiera said...

thanx Allah~

xila riston said...

besyukur la sederhana...tp ttp merungut...

m!3yr4h_LolLy said...

bersyukur sangat dengan apa yang ada sekarang nie. :)

Ez-1 said...

rsa mcm nk nangis baca~ nice... :'(

Woofer Storm said...

sedihnya tengok...ermmmm

Mishter Izwän said...

itu lah kehidupan zman sekarang. pape pun. bersyukur lah sebelum nikmat yg Allah bagi tuh di tarik balik

TiraPengemis said...

tacing plak tgk entry nie...sobs...oleh itu sama2 la kita bersyukur.

Aien Alien said...

kadang terlupa bersyukur dan hanya tahu nak mengeluh sahaja....

perkongsian yang baik Teha :)

M@W@R Q@SeH said...

sungguh menginsafkan diri ini...
perkongsian yg bermakna...

hazfee said...

bersyukur dengan apa yg kita ada. ingat la bukan kita je susah, ada orang yang lagi susah dari kita..

Zakaria's daughter said...

wuwuuu.
sedehhh.
sobs sobsss.
sesungguhnye wa bersyukur dengan apa yang wa ada sekarang.
kesat kesat air mate.
sobs

Mia Adriana said...

ya Allah. Alhamdulillah.

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said...

tapi manusia selalu memang susah nk bersyukur...termasuk saya..

Cik Ecah said...

syukur apa yg ada....

c'axoera ヅ said...

xsanggup nak tengok :(

Teenager Housemaid said...

nice sharing..:')

Zaza Fakharuldin said...

alhamdulillah3

Zaza Fakharuldin said...

alhamdulillah3

Ayumi Comot said...

bersyukur is something that is difficult to do!

cik wanie Lovela (CWL) said...

:)

Juliet_iRa~" said...

btl2..

bersyukur dgn apa y kita ada..

alhamdulillah jika dibandingkan dgn org lain y lagi susah dr kita..:)

semutsengal said...

Err,


kelu lidah.

AinsHa=) said...

sedihnya entry ni..alhamdulilah atas rezeki yg Allah telah berikan..^^

ciksukaberangan said...

:') THANKS FOR SHARING ~

SimplySeoul said...

Bersyukur itu perlu. Yes I agree on that, tapi kadang2 kita complained bukan sebab tidak bersyukur tapi sebab kita berhak dapat yg lebih baik. For example we deserved better education.

Baru-baru ni saya outreach ke salah sebuah kawasan pedalaman sabah. Kalau tiada sumber elektrik berterusan, maknanya saya tidak bersyukur?

Ye memang itu lebih baik dari kebuluran. Tapi budak2 sekolah, penduduk kampung di sana juga berhak dapat yang terbaik. Sistem kita mampu. So kadang2 kita komplen ke arah kebaikan, bukan setakat condemned org kan.

Just sharing my thoughts :)

Dayz said...

sntiasa b'syukur dgn ap yg kte ad~ ^^

Picoz Shupalula. said...

bsyukur, itu yang terbaik.
teha, saya suka blog awak. saya follow awak. do keep in touch k? sile lwat blog saya kalau sudi;D