Tuesday, 6 March 2012

abah saya suruh belajar masak

abah : laa , cite nie lagi . * sambil ambik remot alih channel lain

aku : abahh . kakak tak abes lagi tengok cite tu . 

abah : asyik cite yang same jee . tengok laa jugak cite lain . 

aku : alaa .. sikit lagi nak abes tu . lagipon boring laa chanel natgeo wild feveret abah nie . cite binatang jee .

abah : bagus ape . alaa , daripada kakak tengok masak-masak nie , lebih baik laa kakak tolong umi masak kat dapur tu . 

aku : hee .. akak tolong umi sokmo dah kan . bagi laa akak rehat-rehat jap .

abah : ye ke ? ke akak tolong tengok jee . pergi laa dapur tu . belajar masak dengan umi . tak kan sampai nak kawen nanti pandai masak telor jee .

aku : eh eh abah . bukan telor jee akak pandai masak tau . mee goreng pon bolee . hee ~

abah : hurmm .. ye laa tu . masak nasik reti dah ?

aku : eerrkk , on the way nak belajar laa nie . hee ~ eh , akak ade kije . nak naik dulu laa . hehe

abah : kije online tak abes-abes . ish ish

aku : hhahaa ! mana ade .. orang belajar masak ikot tenet jee . senang .

abah : hurmm ... ye laa tu !

aku : hehehe :) * sambil cepat-cepat naik atas

*************************************************************************

so , aku ade soklan sikit nak tanya korang semua .

untuk lelaki : korang kesah tak kalau isteri korang tak pandai masak ?


untuk perempuan : siapa yang tak pandai masak ? * angkat tangan . hahhaha !

haa ! ape lagi , cuba jawab ! :)

63 comments:

Liyaa Mf said...

B4 kawen langsung tak pandai masak. Serius. Tapi after kawen alhamdulillah. Belajar sket2. Da kawen, pandai tak pandai, kena buat jugak. Hehe :D

zati embong said...

b4 khwin,kak jat pun xreti msak.lepas kahwin slamat baru nk terkedek2 belajar. hubby kak jat ckp,dia da jd mcm bhan eksperimen kena try masakan kak.mula2 xjd gak,lepas 2 jd2.haha

Cik Nur said...

Cik Nur masak ikut tekak sendiri je..hihihi.

pastu cik nur xretilah nak masak bnyak2...

kalau masak bnyk, selalu xsedap..hikhikhik

Zakaria's daughter said...

amendeee kau masak nasik pun ta getikkkk?????

Boni JLL3 said...

setuju dengan cakap bakal mertua saya tu..awak kena belajar masak k.. hahahahaha

Sarah Mohd Saleh said...

ko mlukn aku hoiiii.da bosa gajah haaa.hahahah

~SaL IjOu~ said...

akak boley masak tp x terer..n ikut pengalaman kwn2, deorang kata sblm kawen x pandai masak..tp bila kawen, otomatically jadik pandai..tp bergantung pada org tu la samada nak belajar ke x~ ;)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

kalau tak pandai masak, blaja masak sesama ;)

Koding said...

Eloklah ada kelebihan pandai memasak...

Jemput singgah ke blog Koding...

yad'z said...

aaaa.. same lar kite.. asyik kena perli pasal masak2 nie. hahaha

Hotz Mumma said...

salam perkenalan dr Hotz mumma..t.k sudi folow HM yer..


nice entri..klu Hm walau setinggi mn wanita @perempuan itu berjaya dia harus kena bljar memsak @ pandai memasak utk.. mengikat hati suami dan ank2 nyer..setiap air tgn yg kita masak utk keluarga akan dpt rahmat kasih syang yg terus serap ke dlm jiwa ank2 @ kelurga..so rajin2 la memasak erk...tak rugi..hihihi

(^_____________^)

www.azrulin.blogspot.com

chemay said...

chemay tak pandai sangat masak2 ni.
stakat sambal2.
tomyam ngan gulai lemak tuhh.
boleh laa.
hehe
:P

NAL said...

NAL sangat2 kisah kalau bakal isteri x pandai masak..^^
NAL sendiri pandai masak, ada beberapa resepi NAL share kat blog..

Hanim Irsyad said...

hehee.. tak pew, masak boley belajau naty..

Asyraf Azizan said...

sy suke isteri pandai masak sbb sy suke makan.hehe

Leeya Hezlin said...

saya..saya tak berapa pandai sangat nak masak..
sekarang masih lagi belajar..hehe

cik ika said...

ika kat tgh2..heheheh..jap pndai masak jap ta pndai..hehehhe

dRag0nfLy said...

aku kisah kalu pompuan tak pandai masak nasi, tak pandai goreng ikan, tak pandai masak sayur yg simple²...... dan yang aku paling KISAH kalau tak pandai masak air..... huhuuh

tak kan le hari² nak makan kat luar kot..... lelama skil memasak tu akan bertambaj kalu kerap memasak....

TQ jengah belog

Pok Amai-Amai said...

G la blaja msk. Untung tau klu pndi msk. Hubby syg t. Heheheh!

faizah husna said...

hehe...separa2 boleh masak..^_^

alya_sygs said...

kita pandai masak... hihihi

DRceria said...

Kalau DRC boleh masak, kenapa tidak perempuan,, btul tak???

Hanie Dew said...

hubby aku tak kesah aku tak pandai masak sangat. bukan tak pandai langsung ye. hehehe..

ko naik terus update entry ni kan.kan.haha

Anyyss Shuhaimi said...

saya pandai masak nasi! haha!

miss inna said...

haha! abah awak risau bila anak daranya xreti nak masak lg..
apa2 pun, kena belajar masak juga..sebab tu dah tugas kita utk sediakan makanan lebih2 lagi utk seorang suami..hehe!

♥AieN ChoiN♥ said...

hye darl !~ (",)
okey what pandai masak mee goreng..kire pro la tu..ngehehehe..
kalo masak telur jer pandai, malu la kan..(",)..

OoOo, keje on9 ey??..xpela, ley on9 bhgian masak2..hehehe...

cik kiwi's said...

errr.. nak angkat ke tak nak ni? heheheh

Ayumi Comot said...

yeay..org ganu...same2..hikhik

masak ek? dulu siyes ayu sgt2 xpndai masak..bhan2 dapur pun xkenal...skang Alhamdulillah, confiden la sikit2 masak tuk adik2..dah leh ganti ma masak..hihi

masak pakai bantai jep:)

aRa ❤ aFiq™ said...

abah da mbebel uh.. ara mama yg slalu mbebel lau on9 manjang.. hehe.. ara pun xtaw masak sgt.. -.-"

Akue Achik said...

hohoho....sy tak la pndai sgt tp sbb prempuan plg tua kt umah tu pksa la jgak msak..

kalo tak mkn beras je la..haha :D

the puffy clouds said...

xpandai masak xpe..janji willing to learn~
nanti lama2 pandai masak la awak :)

Hey, Do you Love Bags?

~ Slingbag ~ Longchamp ~ Longchamp Backpack ~ Tote Bag ~ Doctor Bag ~ Womens Wallet ~
~ Slingbag ~ Longchamp ~ Longchamp Backpack ~ Tote Bag ~ Doctor Bag ~ Womens Wallet ~

and many more!!! Feel free to visit us at

http://thepuffyclouds.blogspot.com

or find us on FB : The Puffy Clouds

all item below RM 50 ^.^

littledolphin said...

hahaha

ayah saya pun suka tengok natgeo wild!

gara-gara dia,saya dapat belajar pasal kodiak bear! lol

saya tak pandai masak! *angkat tangan tinggi-tinggi*

nur adilah said...

kita serupa lah sis:D
abah ila pun suruh benda yang sama:P
saya^^' nampak tak ila angkat
tangan=D

^_^ Zaza Nur Iman said...

eh eh..hehe :)

Eera Shera said...

masak yg simple boleh la..laki x kesah wife x pndi msk? belum kawin boleh la ckp xpe.laki dah la kuat mkn haha..x tau xpe nnt blaja la :p

Noraim said...

mmg ade lelaki yg tak kisah tp tak salah belajar kan? takkan nak mkn luar hari2 kot. hee.

aLya maNip said...

yeaayyy!! alya pun ngah blaja masak kat hostel pkai multi cooker je..hihi

Anak Munsyi said...

jawapan utk lelaki : kesah pulak aku, hahah. Ehh mesti laki nak bini dia pandai msk kan kan. peace :P

jawaoan utk pempuan pulak:: Fyqa tak pandai masak, jujur nih >,< and fyqa takmau pun blaja masak, mkn kedai ja, hikok :)

Sudi tak komen post terakhir Fyqa ? :)

Cahaya Qaseh said...

angkat tgn, malu2.. heee~~ samela kite.. ;))

M@W@R Q@SeH said...

klu x tahu msk akan dtg diri sndri yg susah...kn kn

Jue said...

hahaha selalu mak aku bising aku x reti masak
nak masak camne..tiap kali masuk dapur disuruh kluar sbb ganggu haha

NAZRUL AZAT said...

saye xkesah sbb sy yg suke masak, heheheeee

Asrul "iLham" Sany said...

x kisah pun... asal jgn membebel sudah

semutsengal said...

kalau bini tak pandai masak, anak nak makan apa ?



huhuhuhuh

CekbOlat-bOlat said...

nasib aku dh lulus memasak.. ekekeke

masak la wei! kang makmertua kau pndang sblah mate je ps tu mula la nk mngis guling2

Chuu Muqhlis said...

kecik2 main masak2 ., dah beso mls masak ahaha

fnd said...

elok jgak kalau isteri aku x pandai masak sangat..tahu basic dah lah..nanti boleh belajar sama2..fun!

Drain Camera Melbourne said...

Visiting here again... Nice post!!!

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

bagi yang namanya perempuan, belum terlambat untuk anda belajar memasak!:)

KETUAT DI KAKI said...

mesti la kisah..mak pesan kalau nk cr isteri, cari yg nk masak bkn tak pandai masak xpe.. yg pnting nk msk tu pnting... haaa

syahirooAhmad said...

hmm.. kisah sikit2 je.. pandai ok, tak pandai pun ok...

tapi kalau leh nak gak yang pandai masak... baru sweet dlm rumahtangga tu.. :)

Anonymous said...

kisah...baru laki tak asik makan kat luar mcm bujang je ni^^

Woofer Storm said...

mestilah kisah..nanti tak la juga terasa macam bujang je walapun dah kwin^^

shahrazali said...

sy lelaki,,jwb sbg lelaki la kn..

klu sy,,sy kesah kalau isteri x pandai memasak...sbg perempuan mesti la kena tau memasak walaupun tak hebat mana...

tak perlu terlalu pandai memasak, asalkan tau memasak walaupun lauk yg simple2...klu dah kahwin,,xkn nak makan masakan bibik or kedai jek kn..isteri kena la masak utk isteri sekali skala...

Domu-kon said...

memula.. misz domu minta maap lmbat terjah..

kedua...ok fine..misz domu tak reti masak..bukan xnak masak..cuma takde kesempatan nak belajar..sob2

AinsHa=) said...

ehem, ehem, dengan kembang hidungnya =..= saya pandai masak..hohohohoho

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
dieyla said...

hye..sy org ganu gk...hehe nk agkt tgn separuh bley? bley la skit2 msk..tp xda la teror pn...bljr la msk slow2..nnti lme2 pndi la tu msk.. :)

ILA HonEyBuNNy said...

saya nak angkat tangan separuh ja boleh x/hehehhe

pndai pun x...xpndai pun x...cmna tu?heheh

Furniture Removalist Melbourne said...

Hello.... nice to visit here again... Have a great weekend..Smile!!

AIRA said...

nak cari hubby yg kerja chef..hahaha..yur dad kata kat you , i pun terasa..:)

Juliet_iRa~" said...

heee..tgh blaja msk..;p

MaYa MustWany said...

ok la tuh..mas ni dok teringin nak masak,tapi mak tak bagi.adoyai..kene tunggu masa mas duk umah bujang sendiri.hihihi