Thursday, 4 August 2011

bertudung vs freehair

nana : weh nini ! kau tak serabut ke pakai tudung labuh-labuh camtu ? aku yang tengok nie pon serabut... hishh  ! panas kot...

nini : hah ?! serabut ? panas ? mana ade... lagi selesa ade laa... cuba tengok orang yang freehair , die lagi laa rase panas , at least , kalau orang yang pakai tudung, ade jugak penutup nya...

nana : tak payah nak perli-perli aku laa weh... kau pon bukan nye baik sangat ... kau komfem ke kau masuk syurga ?

nini : aku tak kate macam tu , tapi orang yang tak menutup aurat , komfem masuk neraka.

nana : alaa nini ... kau pon mengumpat jugak... bukan ke tu dosa ? kau nak nasihat-nasihat aku pulak... blaa laa wei !

nini : hurmm... biase laa... kalu orang yang dah gelap hati nie memang susah nak dengar nasihat orang laen

nana : nasihat konon... weh ! walaupun aku freehair , aku still solat n puase..

nini : memenag laa... tapi kau komfem ke ibadat kau tu diterima ? dengan puase n solat tu dapat jamin kau masuk syurga ?

nana : suke hati aku laa... nie urusan aku dan Allah jee.. bukan nye aku susah kan sesiapa pon..

nini : kau sebenarnya susahkan ramai orang especially papa, abang, n suami kau dengan menarik mereka ke neraka sebab gagl mendidik kau dengan sempurna .. then , akhirat nanti , kau berani ke cakap macam tu depan Allah ? lawan perintah Allah , neraka laa jawab nya...

nana : bukan aku tak nak tutup aurat , slow-slow laa wei

nini : nana , nana.. boleh ke kau nak cakap dengan Malaikat Izrail nanti , jap-jap ! jangan ambik nyawa aku lagi , tunggu aku taubat laa dulu , okey ?

nana : buat ape aku bertudung kalau aku tak ikhlas ? tak ke hipokrit nama nye

nini : nana , kau memang hipokrit !

nana : why ?

nini : kau tak ikhlas beragama islam...

nana : ape buktinya ?

nini : islam kau sekadar pada nama , tapi bukan pada hati... kalau kau benar-benar islam , kau akan ikut ape yang islam suruh

nana terus terdiam dan berlari meniggalkan nini...


**************************************************************

bagi saya , memang tak semua orang freehair tu jahat , tapi kan lebih baek kalau dieorang nie pakai tudung... nampak lebih sopan :) aurat perempuan hanya untuk orang yang muhrim baginya , so boys , korang sanggup ke bagi orang laen tengok aurat isteri korang ?  cuba fikir balik , kat mana special nya korang sebagai seorang suami kalau semua orang dah tengok aurat isteri korang ? so , pape pon bimbing laa isteri korang sebaik mungkin * kalau korang dah berkawen laa :)

entri nie untuk peringatan dekat semua orang * termasuk laa saya okey ... cerita nie cuma rekaan semata-mata.. takde kena mengena dengan sesipa pon... sori sangat-sangat kalau ade yang terasa ... hope mase bulan puase nie , ramai yang ade niat nak terus bertudung... kalu sesiapa yang dah ade niat tu , teruskan okey ! chaiyok chaiyok ! ;)

67 comments:

tieykah said...

betol tu dik:)

yg freehair tak smestinya jahat dan begitula sebaliknya jugak.tapi kadang kala bila ditanya bila mau pakai tdung.tnggu hati terbukak.nak ikhlas.benda syariat,tak perlu tnggu ikhlas.itu kewajipan

teha said...

betol2... yg wajib perlu diutamakan :)

ILA HonEyBuNNy said...

semua bergantung kepada hati budi masing2...

kita doakan semoga yang tidak bertudung akan bertudung jugak suatu hari nti...insyaAllah..

cik kacak said...

betol betol , kite sokong . nice entry cik teha ;)

http://celotehsikacak.blogspot.com/2011/07/selamat-berpuasa-yer-semua.html

teha said...

sis ila : amin :) hope dieorng terbuka nk pkai tudung :)

cik kacak : hehe.. thnx dear :)

miss inna said...

nice entry utk diri sendiri & orang lain...
btw,memang btl tu bukan semua org yg freehair tu jahat...btw,tp lebih elok kn jika aurat2 tu ditutup...^^

.izzati liyana. said...

marilah sama-sama kita renungkan dan selamat beramal. hehe.

jangan ingat kulit buku cantik, content nya pon cantik. andd jangan ingat kulit nye hodoh, content nya sampah. :)

syrupmasin said...

betol2..kan cantek lagi kalu bertudung :D

sifu im said...

betul tu..bknnye ssh pon pakai tudung

ain fathihah said...

jawapan paling lawak,

"aku tunggu sampai seru"

Cerciter Hana Niey said...

btul3... entry yg bgus... =D

❤ eyeme ❤ said...

taw xpe..kalau pakai tdg kan comel.. hindar dari panas, peluh yg org akan nmpk, sun burn dan mcm2 lagik kot.. gangguan pun kurang kalau dah menutup tu.. cuba tgk dkt shopping mall sape yg lg bnyk kena kacau..

hyz said...

pakai tudung pon cantek meh...

Goblogz said...

wanita tercantik adalah wanita berjilbab

Afiqa Dayana said...

entry terbaik !
betul tuu .
sape yg pakai tudung always nampak cantik :)

teha said...

miss : tu laa... nmpk lbh sopan :)

izzati : agree wif u .. hehe

syrupmasin : tau xpee :)

sifu : mmg tak susah.. ambk , then , pakai jee laa.. hehe

ain : haha ! jwpn yg biase kite dngr

teha said...

cercite : tenkiu :)

eyeme : hehe.. betol jugak kan :)

hyz : mmg cantekk :)

goblogz : yess ! beol2 ;)

afiqa : mmg pon.. btw , thnx yup :)

Abang Stalker said...

Jgn ikut org,ikut musim atau ikut tahun.tapi berubah la krn tktkn Allah,tkt dgn siksa api neraka.

teha said...

betol tu :)

adan said...

tak sanggup orang lain tengok aurat bakal istri.. sbb kena tanggung dosa isteri..

khairul akmal azman said...

kalo calon bini aku..biarlah bertudung..
kalo dia freehair pun..gua kan didik dia bertudung..

lilypelangi said...

kalau kita nasihat tp ta nak ikut . bia jer . hoho

noorcahaya said...

bagos nasihat ni ! bile pulak aku nak btaubat nii

teha said...

adan : tu laa kan

kairul : hahaha ! gud2 :)

lily : hurmm.. tak bole laa cam tu kan

noor : hehe.. thnx :)

~ NANA ~ said...

nana??? eh nama along tu...hahahaha...pandai je teha ni kn curik nama along???? dush dush dush!!!

muhamad hanif said...

betul tuu, aku pham dah.

tapi nunu dengan nono mana ?

aleen aiden said...

fuh,ingatkan kawan gado betul2 tadi.patu bace bawah skali rekaan semata.fuh!nak berpeluh dahi bace hah!hi3

said...

muhasabah diri..peringtan untuk kita dan sahabat2..

^__^

teha said...

along : haaha ! sj nk pnjm nme alog jap.. hehe

hanif : nunu n nono pegi mkn.. hahaha!

aleen : haaha ! bkn cite betol laa

ain : mmg pon :)

mr_right said...

nice one gurl !

KENAPA MR RIGHT?

alif haris said...

nice entri utk bulan ramadhan cmni ..
kpd yg freehair klu nk start belaja bertudung tu elok lah mula dari ramadhan ni :)

teha said...

mr right : hehe.. tenkiu ~

alif : betol2 :) bagus kalu stat ramadhan nie :)

apik pehe said...

itu la..apik pon tak tahu nak cakap cmner..heheh

teha said...

hahaha ! xpe2.. bace jee , xyah cakap ape2 :)

Green Apple said...

jgn ukur dr luaran... terpulang kpd pendpt masing2...

teha said...

betol2.. nie pon cume pndpt saye jee :)

Khairul Antasha said...

apa yg ptut kita tutup kena tutup la..bg perempuan..

teha said...

betol tuu :)

Wani said...

kalau kawan saya cakap tak nak pakai tudung sebab malu kene ejekk, ishhh tah hape2

teha said...

hurmm.. yg tu mmg pelik laa... hehe

Umie Artoqiemie said...

nana..please be sopan ^_^

Naz said...

suka sgt baca cerita ni..
bagus ^_^ tambah2 lg bulan ramadhan ni..

thanks for sharing ye =)

Rain said...

bila manusia dpt merasai kemanisan iman dan hidayah dari Allah , nescaya dia bersyukur dilahirkan sbg Islam dan tidak mempertikai sesuatu yg diperintahkan kepadanya

Wanz Mejuez said...

Boleh aku tepuk dahi depa? ahahahaa kacau bilau aku baca dialog ni... ahaha

Izzul Amir said...

ape ke bangangnye org tu . hahahh
tutup aurat tu kewajipan . nak ke tidak , hipokrit ke tidak , mahupun jahat atau baik . tetap wajib . tak pakai , dosa . simple . kalau freehair tapi solat , ape beza ? dosa tetap dapat . solat tu dalam aspek lain . hahah

Nizam Ijam said...

adoi isu tudung.. pening2..hehehe

teha said...

umi : hahaha !

naz : hee.. welkem :)

rain : yess.. agree wif you :)

teha said...

wanz : hahaha ! kalu nk tepuk , tepuk dahi si nana tu.. kekeke

izzul : tu laa... tutup aurat tuu kan wajib :)

nizam : hehe... isu yg selalu jd perhatian :)

Wanz Mejuez said...

Bukan nana je wan nak tepuk tau..rasa nya spesis ngan nana jugak wan nak tepuk dahi.. ahahah

GaRy™ said...

yang tercantik, yang terindah, yang best, sememangnya perempuan bertudung~.. =)... utamakan aurat... jangan malukan islam... =)

teha said...

wanz : ooo... tepuk jee.. geram kan kdg2 dgn dieorg nie

gary : waa.. setuju sngtt dgn gary !

KimiCnoL said...

semoga orang tak bertudung,akan bertudung..dan orang yang bertudung akan memelihara tudung dan aurat mereka ;)
kimicnol.com??

teha said...

amin :)

pandangkedepan said...

alhamdulillah....
semua nya ketentuan Allah...

bgus saling ingat mengingati...:D

.MEOW. said...

Assalamualaikum.
Ni macam conversation yang one person create to look as if facebook punya comments tu en. The "status" was bertudung confirm ke masuk syurga?
And then a Muslimah answered, "tak pakai confirm masuk neraka."
This is the more sempoi version? Nicely done. :3
Thanks for the reminder :3

nur adilah said...

good entry lahh sis :)

Ain Atika Zailani said...

terima kasih atas teguran yeng membina=)

Nurnajwa said...

Oh, setuju! ;)

Bertudung lg better drpd freehair.

Byk kelebihan sbnrnye.

aiman fanboy k-pop said...

waaahhh...!1nice entry......bagus2!!ingat mengingati nih amalan mulia...berblog sambil berdakwah..moga allah tambahkan lagi pahala pose akak...moga mereka yg kat luar sanew tuh alert n terbukak hati mereka nak bertudung...bertudung lagi cun apew.....great!!tapi,aiman tak terbukak hati nak pakai tudung...haahaa...tudung khas untuk wanita shj.....haram llki menyerupai wanita...!

ïêmå å¢klê§ said...

sabar jela..
nak tegur orang tua ni kena slow2 sikit

Hunnym Syot 美智子 said...

hehe.. bergantung pada individu..
tapi mmg betul, tak semesty nye pmpuan tak pkai tudung itu jahat.. :)

http://irsyanim.blogspot.com/2011/08/kelebihan-memakan-madu.html

alif haris said...

hai cik adik .. lama tak update :)

teha said...

pandangkedepan : hehe.. thnx :)

meow : wassalam .. yup2 :) ambk idea dr situ.. hehe

dilah : tenkiu adek ! :)

ain : hee ~~ thnx :)

nurnajwa : betol2 :)

aiman : hahaha ! betol tu... lelaki mn bole menyerupai perempuan...

iema : tu laa... kdg2 dieorg nie ssh nk dngr ckp sikit.. hee ~

hunnym : agree ! :)

alif : hheehe.... bz laa cik abang :)

ika said...

entry nie memang sangat bagus!! akak baca lambat...tp siyes nak puji la...^^, nice teha!

teha said...

hahaha ! thnx sis ! :)

MerLe said...

sy suka pandangan awak =)

PiekaSahaja said...

suka entry nie..hehe..
jgn lupa singgah sini oke!!

www.sahajaitupieka.blogspot.com