Friday, 19 August 2011

adam dan hawa

girl : hampeh punye jantan ! bole die dump aku macam sampah jee... aku memang dah agak , sume lelaki dalam dunia nie sume same jee... tak gune !

boy : aaarrgghhh ! perempuan sial ! aku mati-matian cintakan kau , boleh kau maen dengan jantan laen belakang aku... sume perempuan same jee , tak boleh nak setia langsung !

***********************************************************
 pelik kan , mase kapel , bf / gf die laa yang paling perfect ... tapi bile dah break , mula laa nak sumpah-sumpah macam situasi kat atas nie * sesetengah orang jee laa yee :) okey , memang tak patut laa kan dieorang cakap macam tu... jangan nak salahkan seluruh kaum sejenis tu sebab kita baru di 'dump' oleh gf / bf kite...

ingat , jangan mencintai seseorang itu lebih dari kita mencintai si DIA , kerana cinta sesama manusia tu tak kan kekal sepertimana cinta kita dengan ALLAH... bila kita mencintai manusia lebih dari cintakan DIA , sebab tu laa situasi macam kat atas nie bole jadik...

tak semua lelaki dan perempuan dalam dunia nie teruk , so , bila kita diuji ( break ) , sepatut nye kita dekatkan diri dengan ALLAH , mohon petunjuk , muhasabah diri... bukan nya kita menyumpah n salahkan orang laen... setiap orang ade kelemahan masing-masing , cermin diri kita n cuba perbaiki kelemahan tu...btw , setiap manusia ade buat kesalahan sebab takde sorang pon manusia biase yang perfect dalam dunia nie...

ADAM dan HAWA diciptakan untuk bersama , saling menyayangi , saling melengkapi bukannya untuk saling memusuhi, saling menyalahi :)

43 comments:

Taufiq Tiramisu said...

btol. kena cintakan Dia lebih sikit. baru berkat hidup. heheheh

New Entry : Manusia-Manusia Yang Patut Kena Tikam Sampai Mati [Part 2]

alyana shafinas said...

hehe..time mule2 je rse marah tue, dah lme2 t ok lahh...hoho
better single lar kalo cmtue..hoho

syrupmasin said...

gaduh2 jd mcm wwe :D

Leeya Hezlin said...

hmm betul..betul..
kite setuju tu..
masa bercinta,semuanya sayang,semuanya betul,semuanya baik..

tapi lepas break up,macam2 cerita tak best pula yang keluar..
hai,lumrah manusia kan awak..

apa2 pun,kita ni manusia biasa..kita tak sempurna..so terima la mereka seadanya..kalau dah break up tu,jangan diingat lagi..
hidup mesti diteruskan..hehehe

Asyila Zainuddin said...

haha.. betul tu.. setiap yg jd tu ade hikmahnye..

MerLe said...

btul tu.. ada org penah gtau. jgn cinta 100%.. sbb cinta 100% hanya pada DIA..

GaRy™ said...

jangan cepat kecewa kerana cinta.. cinta memang camtuh.. tak selalu indah.. mungkin memang takder jodoh kan?..

ILA HonEyBuNNy said...

aaahh..masa bercinta ayat semua manis...pijak semua pun xmati..hehe

tapi bila dah putus, cm tu la..kekurgn masing2 nampak..masa cinta xde lak nk kata gitu...huhu

.izzati liyana. said...

yah. stereotype ni. label semua org sama sebab sorang je. haish. time bercinta semuanya manis. nasib baik saya tak camni. hihi.

teha said...

tu laa kan.. time kapel jee laa sweet , pastu mcm hampeh.. hahaha !

Ieja zukhi said...

setiap yang berlaku tu ada hikmah dy..mmg la sakit hati masa baru clash tu kan..tp lama2,kita sedar..bukan salah si dia je..kita sniri pon slah..time heal you a lot and make u mature more...

nice entry dear!

✿cik tempe✿ said...

jangan terlalu sayang kan seseorang kerana mungkin suatu hari nanti kamu akan membencinya.jangan terlampau benckan seseorang sebab mngkin satu hari nanti kamu akan suka padanya :)

ika said...

time couple semua sweet dear~ tp dah break...mula la sumpah seranah kuar~ tp sbnrnye kena tabah n redha je...xpayah salah menyalah...dah takdir Allah kne berpisah...

Ct Aja said...

Saya pernah mengalami situasi ni, yela mgkin sbb 2 talak tak terletak pada tgn prmpuan, bila tgh marah semua keluar.. amek masa gak la, skrg baru sy mnyesal ats ape yg kuar dr mulut sy, sbb sy sepatutnya bersyukur dgn takdir Dia, yg memberikan kehidupan sy lebih baik dari dlu, alhamdulillah... So jadikan teladan, stp yg berlaku ade hikmah, tak perlu salahkan satu sama lain kan..

ehh terpanjang lak, sowi...hi3

Nur Farah Hani said...

yeah sangat bersetuju.. bile cople semuanyanampak baik..bile da break mule menyumpah bagai.. huhuhu..

teha said...

jadikan ape yg dh berlaku sbg teladan :)

myhatiku said...

betul2..setuju..he

waktu couple kau bagaikan bintang,dah break kau macam sampah!aha:D

muhamad hanif said...

yaa,

ingatlah walau 1000 kali pun kamu dikecewa kan oleh lelaki, harus diingat semua lelaki tak sama =)

shedameor said...

thumbs up. benci betol orang yang baru lepas break up, mula la nak menyumpah seranah padahal sebelom tu diala yang kau puja2. bengong jee. nyampah. haha

miss inna said...

btl tu..kira ambik apa yg terjadi tu sbg pengajaran la. tak boleh juga nak tuduh semua jantina tu serupa perangainya..not all of them like that, but some of them yeah!

Miz Novexx said...

kalau dah gaduh tu memang tak ingat dunia, bahaya betul...

AinsHa=( said...

tak terasa,tak terasa... haha.. btw 100% betoi ape yang akak taipkan tuh..

Hunnym Syot 美智子 said...

standard laa dear.. tapi kalau anim.. anim gelak besar mase ex dulu mintak putus.. sebab anim tak penah seius pown! alasan dye clash, bcoz anim tak penah gune perkataan "sayang" ngan dye.. huhuu

tapi tak anim tak kesah.. sebab tuw gelak mase dye mintak putus.. hehee.. tak dew jodoh, tak ley pakse! :)

alif haris said...

dah memang takde jodoh ..
diam2 je .. tak pyh nk gebang itu ini lagi..nnt memburuk2kan ex kita tu pulak ..

Syue said...

Selalu memang macam tu kan? Time mula2 kapel, okay je, takde pape pun. Bila dah clash, macam2 dia cakap kat ex dia. Ntah pape T______T

Tapi andai kata kite tkde jodoh dgn bf kite, kite nak clash cara baik, takmo cara camni, tak sukaaaa.

EnciK AxixOu said...

xbagus punye orang perangai cm 2

apik pehe said...

hehe..sejak biler lak dak ni jadi jiwang ni.hehe

dhilla nazli said...

ahahah.. hopefully dhilla ta mcm tu =)

teha said...

insya-Allah kita xmcm tu :)

bunbun said...

ahahh nice entry. tapi bunbun takdelah nyumpah2 gitu. heeeeee

Shawn Razaleigh said...

samo je dua2 kaum pun.awrr

miZz_nizZ said...

slalu cmtula..dah pisah mula ungkit smua bnda kn..kite pn xtau ase dpn akn jdicmne, tp doa kpd Allahla yg terbaik..doa dia adlh plihan yg terbaik dan kite jge hbgn ngan Tuhan jugak..bkn smata2 psngn kite je.kn?=)

:J said...

ha'a baguslah ade lagi orang pikir cam teha
kan? tak perlu nak lebih2 kan..jodoh tak ke mana..

aleen aiden said...

sbb tu org kate mase becinta kentut pon bau wangi.keh3

kocix! said...

yg paling x boleh blah nye kalo maki2 tu di tayang kat FB!

adoyaiiii..

Qaseh dalia adelia said...

sebab hati tgh sakit

ENCIK TIKUS said...

gua memang tak into sangat scene-scene cenggini... sudah sampai seru gua on jaa.. heheh

Asrul "iLham" Sany said...

penulis datang melawat, follow n komen blog kamu

;D

Anyyss Shuhaimi said...

lil sis..manusia ada mcm2 ragam kan?setiap yg terjadi tuh ada hikmahNya. :)

apik pehe said...

mek teha..mai raya umah apik nanti tau..hehehe

Caythrine Amanda said...

hakikatnye ht xredha kan..mcm2 pgai r timbul..meroyan ssh nak trima keadaan..really hate..

reenapple said...

yaa... setuju
kita selalu tak sedar apa yang kita buat
dan serius.. memang menyesal giler.. rasanya couple2 tue la yg paling buat saya menyesal.. hehe

CTK said...

baek single je..
bile kita single...mcm2 kebaikan dy puji nk dptknn kita..
bila da kapel..mcm2 keburukan dy cari nk tgglkn kita..huhu

CINTA TUHAN YANG SATU :)


http://khayalan27.blogspot.com/