Sunday, 18 November 2012

surat berantai

oke , tadi tengah syok-syok online pesbuk , aku ade laa terjumpe status yang lebih kurang macam ' surat berantai '. eh eh , korang tahu tak ' surat berantai ' tu ape ? alaaa , yang macam dekat bawah nie .


haa ! tudiaaa ! biasenye ' surat berantai ' nie aku dapat dalam kertas . ade orang hantar dekat rumah . ' mesej berantai ' pon aku pernah dapat . then , sekarang trend ' surat berantai ' nie dah sampai dekat status-status pesbuk . pelikk , tapi tu  laa yang banyak aku tengok sekarang .

hurmm . aku sebenar nya kurang percaya dengan ' surat berantai ' nie . ntah laa . sebab aku rase macam tak logik . hehe . lagi pon , aku selalu jee abaikan benda nie and Alahmdulillah , takde lagi benda-benda pelik yang jadik dekat aku :)

so , aku nak tanya korang laa kan . korang percaya ke ' surat berantai ' nie ? kalu percaya , kenapa eh ? hehehe :)


51 comments:

saifudin said...


salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

saifudin said...


salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

are_lin@yu said...

dulu selalu jgk dpt..huhu.,kna tya ustaz kn utk kepastian..

shedameor said...

tak percaya jugak sebab ustazah time sekolah pernah cakap benda ni boleh bawak kepada syirik kalau kita percaya. semua kejadian kan ketentuan Allah, so kalau kite ikut msg ni sbb takut ditimpa, keburukan akidah kita boleh terpesong sebab kita lebih percayakan msg2 macam ni. wallahualam.

CekbOlat-bOlat said...

buat buat taknampak kaalau orang bagi atau apa apa . haha

Cik Nur said...

huh..! ade gak dapat kat pesbuk.. nur buat tak tahu je...!

kita kena percaya pada DIA yang satu je..!xpayahlah buat surat mcm nikan...

Sarah Mohd Saleh said...

itu tahyul belakaaa.bdosa kalau dok pcaye sume tuhh =.=

misz aisya said...

alaaa tomey2 belog awok ni..


owh surat berantai? xpernah percaya. kalau apa2 nak jadi, mesti dgn izin Allah jugak kan. baik abaikan je surat2 cenggini. surat layang nmenye..hehe :p

Eiqa Almond said...

eiqa kadang2x percaya kadang2x "alaa, bukan betul sgt pun niee". Selagi tak de bukti hahh mmg eiqa x caya laa.. :)

shar90 said...

sye prnh trime surat berantai lg xmasok akal dr nih,,, nk2 kat fs xD

Arina Shamsul said...

akak pun tak percaya benda ni,tak percaya bukan bermaksud x mempercayai nabi.tapi kalau difikirkan betul2 benda ni mmg tak logik.

camna dia boleh tahu kalau orang tak buat,akan mendapat bala? siapa yang menentukan nasib dan rezeki seseorang?itu kuasa ALLAH kan?

hanya ALLAH yg layak mengetahui apa yang akan terjadi. kan? betul tak dik ?

boni kacak said...

dulu pernah jugak percaya.. tapi bila makin lama makin banyak pulak, saya rasa macam something wrong je..

Liyaa Mf said...

Memang tak pernah percaya. Hehe. Taktau apa motif surat berantai tu. Rezeki & malapetaka tu kan sume dtg daripada Allah, bukan sebab surat berantai :P

Detective Fiqa said...

kalau dapat surat ni ignore je :D

Cik Ain said...

dari sek rendah lagi dengar perkataan surat berantai ni ape motifnye taktau la ,kalau xbuat akan dpt bala la ape la ,aishhh..

nazirulhazwan~ said...

yang percaye tu boleh tak diketegori kan sbg manusia tak pakai otak?hehe:P

nazirulhazwan~ said...

yang percaye tu boleh tak diketegori kan sbg manusia tak pakai otak?hehe:P

Cik Yatt said...

yatt tak percaya..tak suke dpt bnda2 camni..

Chic Na said...

malas nak percaya. sah2 penipu kan. baca pun mcm tak logik. hihi..

zubect said...

no, x pernah percaya pown

Cik Yaya said...

ow..biase la ni..dulu selalu gune tepon..skung da up skit..gune pesbuk..haha ngarut giler

Lyaa Suriany said...

tak percaya langsungggg

ஜ miss klanika ஜ said...

kurang percaya jugak . hehe

chemie said...

ni kiranya saya dh kiut le ni....hehehe



paada saya tak boleh pecaya...takut jd benda lain plak

chemie said...

ni kiranya saya dh kiut le ni....hehehe



paada saya tak boleh pecaya...takut jd benda lain plak

Koding said...

Segala rezeki dan kesulitan adalah dari Allah..
Tiada kaitan dgn surat ...

محمد رازيق said...

hehe. aku belum pernah dapat. nak cakap pun tak tahu cmne surat tu.

adilah arshad said...

tak suka surat berantai -.- tak boleh dipercayai sangat sebenarnya :)

E'in said...

ein selalu dpt kat whatsapp nie haaa...

RealNS said...

benda2 macam ni jangan terlalu percaya :)

aku & Fantasi said...

tak payah la percaya..ayat mula2 tu cam boleh caya tapi bila part dia cakap kalau tak sebar dpt kesulitan tu nmpak sgt menipu...mana dia tahu sedangkan kita tak boleh tahu future kita...just my opinion...;)

Nurulee said...

Susah nak percaya ==

Izara4eva™ said...

xpercya.. karut lagi mgarut. hehe

M Fizan said...

in shaa Allah tak kan ada apa yang berlaku. motifnya cuma nak sebarkan mesej tu. tapi sampai mengatakan mati berpunca dari surat tu dah syirik. hanya Allah tahu ajal kita. dan percayalah pada Allah. astaghfirullah.

amy syahiera said...

amy pon tak percaya sys . cikgu ckp jgn percaya , rosak akidah . kalau mesej berantai tu , dea saje nak habeskan kredit kite . hehe . amy kalau dapat mesej cam nie , delete je . hehe

Badrina Ibtisam said...

Surat berantai yg jenis mcm kalau tk share we will get bala lah apa lah.. Sy tk prcaya kot. Umm, sbb kita buat pape je niat kita tu penting. Bukannya dipaksa. EH? Hehe. (harap faham xp)

Mishter Izwän said...

saya tak percaya pun, sbb musibah yang dinyatakan tuh macam dia tahu ape yang akan jadi akan dtang, walhal cuma ALLAH je yang tahu ape akan jadi pada kita

Cik Nevarno said...

same lah kite...xpernah maunye nk caye bende2 gtuh...huhu

Anne Dean said...

kekadang takleh caya jugak. Kena tengok jugak sumbernya.

Shasha Yacob said...

boleh jadi syirik juga kalau percaya sangat dengan surat berantai nih. sebab tidak send dekat orang lain kita dapat bala. yang ado

L said...

L kalau dapat l buat taktau je. buat pe nk pening2 pikir. haha..

Jom singgah baca sekejap =)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/11/7x-umur-dunia.html

tirahzairi said...

mmg dah jd hobi mereka...hihi

Miss A said...

huhu, pernah jugak lah kena benda-benda ni,kadang2 forward, kdg2 tak. so far, same je macam awak. saya okay, saya masih lagi bernafas and tak ditimpa mcm2 dugaan. hehe :)

cinta siswi said...

huhu.. siswi kdg2 kurang percaya sgt dgn bnda2 gini.. kalau kate xshare, ade bala la ape.. mcm bala tuh kite yg tentukan .. tu semua kuasa ALLAH.. last2.. siswi bt taktau je..haha

Leeya Hezlin said...

pernah juga dapat mesej macam tu..
tapi memang selalu abaikan saja..

chemay said...

paling benci msg berantai tuh.
grrrr

Run Away said...

jangan percaya..tipu jew ni...;d

Eein Azryn said...

Aku pun tak percaya benda2 macam ni walaupun kadang2 benda ni menakutkan. Huhu.

Picoz Shupalula. said...

tak percayaaa. em em..

TiranaAduka said...

salam teha
X pecaye la pd semua benda tu

Salam kenal dari tirana aduka,lama tak up date erk?

.izzati liyana. said...

saya pun tak percaya. dari dulu lagi. kat rumah tu tak pernah lah dapat. kat phone, facebook selalu jugak. mmg buat bodoh je. syirik percaya benda benda ni semua. kot.