Saturday, 11 August 2012

ketuk-ketuk ramadhan

semenjak bulan ramadhan nie kan , nafsu makan aku makin menjadi-jadi . kalau dulu , lepas terawih , aku cuma makan ringan-ringan jee . macam kuih-muih or cookies . tapi tapi tapi , i tak tahu kenapa tahun nie nafsu makan i makin menjadi-jadi . ish ish ~

time berbuka , semua nya nak sumbat dalam mulut . dari nasi sampai laa semua jenis kuih aku nak rase . * cuit-cuit yang kawan punye sekali . hahahah ! lepas terawih pulak , ade jee saki-baki kuih mase berbuka tadi . ape lagii , semua nya aku sumbat dalam mulut . then , sambung pulak time study . sambil study , sambil makan cokelatt ~ nyum nyum . 

so , sebab tu laa aku rase berat badan aku tak turun-turun . orang lain , time puase , ade laa jugak turun berat badan tu . tapi aku bukan makin kurus , tapi makin gemokk . haishh ! ==' bile dah balik rumah nie , konon-konon nye nak kurang kan laa makan . tapi rase nye macam tak menjadi jee sebab kakak-kakak ku semakin rajin mentry resepi baru . hurmm . nampak nye , raye tahun nie , macam belon lagi laa . hahahahah !

sokey , mehh sini nak tunjuk sikit makan yang my sisters rajin sangat try mase bulan ramadhan nie . walaupon , aku tak pernah rase sebab study jauh , tapi bila tengok gambar jee pon aku dahh terliur . * bajett jauh sangat die study . hahaha ! so , alang-alang aku dah cuti raye nie , aku nak tryy semua makanan dekat bawah nie . hihihi . 


~ tiramisu ~


~ puding karamel 2 layer ~


~ bruschetta ~


~ jus tembikai and fruit cocktail ~

actually , banyak lagi makanan lain yang kakak aku masak , tapi aku tak mampu nak tunjuk semua sebab bila tengok makanan-makan nie jee pon aku dah terliur . kikiki . eh , banyak pulak aku membebel . hihihi . btw , ape makanan feveret korang bulan pose tahun nie ? share jomm !:)

# sape yang rase teringin nak try buat makanan di atas , bole tengok resepi dekat sini :)

32 comments:

cik.belog said...

pergh serious ke semua ni kakak teha yg masak? siap garnishing taraf hotel tu.. terliur ! hee nasib baik dah nak berbuka :)

Nurulee said...

Semua sedap. Teringin jugak nak buat. hehe =D

Detective Fiqa said...

pehhh sedap sedapp tuu :D hahaha.
akak! mana pergii. rinduu :( huhuhu
btw kite sama. sy kuat makan lak time ramadhan =="

Izara4eva™ said...

puding karamel tu peberet.. yg 2 layer nnti bole try :D

noraauliyya said...

jaga2. nanti tak muat lak baju raya. hehe gurau jew.

Chic Na said...

pandainya kakak teha masak. mcm chef la. ;)

Cik Nur said...

waaa..mmg tergugat semuanya ni..!
Cik Nur pun puasa tak turun pun berat badan..huhuhuh.

tapi teha dah kurus laa..

fatin hanani said...

waa sedapnya makanan yg kak teha masak hehe..puding tu fatin rajin la buat tapi x nampak cantik dan sedap macam yg akak teha wat tu hihi

biasa la bulan ramadhan ni nafsu kita kuat sikit.semua benda nk makan hehe..tambah kalau tgh beljar..tension2 makan lagi syok haha

shar90 said...

uhuhu... bestnyee,,, xmoo ajok ke?? hehee xD

boni kacak said...

saya pun tak kurus2.. pelik je.. tapi karamel 2 layer tu nampak menarik gila..

eh, awak pulak? tak masak apa2 ke?

shedameor said...

mak ai, memang asyik nak makan jela cite dia. sedap tuuu. hehe.

auni shahira said...

amboi sedapnya.....xpe teha....tetap cute..

diera_nadiera ulalaaa~ said...

aaaaa..nape wat entri makanan bulan2 pose nih..hikhikhik perut begendang hebat tak mau benti ^_^

Leeya Hezlin said...

wauuu.rajinnya dia masak.. :)

Sarah Mohd Saleh said...

lamenyeee xupdate kau kan.retis letew busy kononnya.huaaha.kau saje je kan nak bg liur ku meleleh.btw slmat ari raye ;D

Mishter Izwän said...

silap2 makin gemuk la cik teha ni kan.


p/s: suke tgk rancangan ketuk2 ramadhan erh . hahaha

si kiut lavender said...

whoa..best siot.....terliur dah nih...huhuhu

izzati husna said...

urmmm nyam nyamm brushchetta tu tempted gila nak rasa. :D

Asrul "iLham" Sany said...

tiramisu, dessert, feberet ~

E'in said...

puding karamel.. favorite!

nur adilah said...

sumpah sedaaapp :\ nak jugak :3 btw akak sihat? rinduuu >.<'

nur adilah said...

akak lupa pulak :P hehe. akak kena tag taw :)

aisya said...

tiramisu tu menggoda! huhu

Sue Unnie.. said...

taun ni selera mkn su mmg trun pelik. sahur kurma n air kosong. iftar nasi ngan sup sayur..huuuuu.`

tirahzairi said...

ohh tiramisu sdpnyaa...da lme xmkn kek sdp2 cenggini...adehhh terliur..

Lyaa Suriany said...

feh
mana tak tergugat napsu mkn
kalau lya pun taram habis

Azee Hana said...

sedapnye...nyummmm...saya suke makan,,emmm,,semua la,,ape je y ade depan mata ,,sumbat..kite serupa kot..haha

AinsHa=) said...

Ya Allah, kecur air liur dibuatnya. Sedapnya tembikai tu...wuarghhhh

CikMai said...

alahai menggoda bonar makanan2 tuuu T__T

fadh leyanie said...

sedap benor tgk gambar mknn2 tu,raya mcam belon xpe boleh diet lpas tu.mknn feveret bulan pose tahun ni otak-otak..nyum2.:P

RealNS said...

fuyoo ! sodapp !

tpi NS kurang makan plak time pose kali ni

.izzati liyana. said...

peh. memang menguji keimanan di bulan puasa lah gambar gambar tu semua.