Friday, 14 September 2012

tired =='


yes , sometimes aku selalu rase letih . letih dengan semua benda yang pernah aku buat . oh , adakah aku dikira mengeluh dengan hidup sendiri ? maybe , sometimes . then , tadi saje laa aku google pasal orang yang kuat mengeluh dalam hidup nie . and , tibe-tibe aku terjumpa laa satu hadith Rasullulah s.a.w nie .

" Mengeluh itu termasuk Jahilliyah , dan orang yang mengeluh , jika ia mati sebelum taubat , maka Allah akan memotong nya bagi pakaian dari wap api neraka " ( Riwayat Imam Majah )

ya Allah , makna nya selama aku mengeluh nie , aku termasuk dalam golongan jahilliyah . Nauzubillah . siyes aku takot . so , kalu ade sesiapa yang macam perangai aku nie ( suka mengeluh ) jom kita sama-sama buang perangai yang tak elok tu . lagipon , bila kita banyak mengeluh nie , mesti ade sikap cepat give up and cepat kecewa . and , kita kena ingat Allah ade befirman :

" Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan " ( Surah al-Insyirah : 6 )

normal laa kan . hidup nie bukan nya senang . semua orang ade masalah sendiri kan . kalau takde masalah and ujian , kita takkan pernah sedar yang hidup nie memerlukan banyak pengorbanan :) just remember , Allah sentiasa ada untuk kita semua :)

53 comments:

Sarah Mohd Saleh said...

kenapa kau mengeluh ni yunk?

Azee Hana said...

yup,,betul tu...=)

Leeya Hezlin said...

sis pun sama..
selalu juga mengeluh..
bila ada masalah,hmm mula la..
apa2 pun thanx atas perkongsian ni..
akak cuba berubah..insyaallah.. ^^

Asrul "iLham" Sany said...

tarik nafas dan senyum... boleh kurangkan stress :D

CikMai said...

apa pun terjadi . be strong~

dear yayah said...

kdg2 bila otak penat, tambah lagi emosi semcm je.. mmg akan mengeluh je.. hu hu hu.. bila sedar , cpt2 istighfar.. bukan kita je y susah kan :)

shar90 said...

xmo ngeluh dh lps ni... huhuu

♥ sitifarhana ♥ said...

jgn pernah putus asa dlm hdup ni..sbb stiap ksusahan pasti akan ada kemanisannya kelak..sabar la ye :)

Ibnu Kassim said...

baa~ CAK!!

ujian tu nk tahu kt mana kita.. kuat kah kita.. beringatkah kita...

Cik Nur said...

YaALLAH.. tak sangka mengeluh pun adalah golongan jahilliyah..!

terima kaseh atas ingatan ini teha.. :)

Detective Fiqa said...

yoshh. >.< kite ade. huhuhu taubat taubat >:(

faiq said...

i'm tired of sleeping

nur azian said...

same la..
kite pon tired gak..
banyak bnda nak kena wat..
tp apepon,kena wat gak..
sabor aje la :)

boni kacak said...

jangan mengeluh awak. setiap apa yang berlaku tu semuanya adalah dugaan dariNya.. jika kita berjaya mengatasinya dengan sabar dan redha, kt adalah seorang yang berjaya dan disayangiNya.InsyaAllah. :)

fatin hanani said...

waa serius fatin pun banyak sgt mengeluh...thanks la sbb kongsi..dpt tau juga kan..:D

fara said...

Betol tu. So be strong dear! :)

auni shahira said...

betul tu...kalu xde masalah...kita takkan tahu sekuat mane kita...

AinsHa=) said...

yups, dugaan ni perasa kehidupan. bagi katankan lagi kita.

Nisa Greennnpanda said...

yup2.. btul tue.. mmg ade sometimes kite rs pnat je ngan sumer bnde yg kite wat kn? tp cam teha ckp, xbaik mengeluh kn? ape2 pun, kne smile & b'syukur gak... kn?

hepi m'sia day teha..

O CIKTEDDY said...

astaghfirullah..wa pun bnyk jugak mngeluh --'

hai awok..*lambai2* haha..

penjajah minda said...

kita memang suka mengeluh.

Everything's Everythings said...

yup mengeluh itu dikira kita mempersoalkan dgn nikmat yg telah Allah berikan instead kita boleh cuba utk bersyukur dgn mengingkatkan segala benda yg kita dpt tu tak semestinya ad pada org lain ^^

syafiqakarim said...

nice entry ni.
jgn give up dlm apa pun


xoxo

E'in said...

jgn mengeluh, jgn sedih2 lg lps nie taw..

Liyaa Mf said...

Selalu ingatkan diri supaya jangan mengeluh. Jangan mengeluh. Tapi bila sometyme ditimpa kesusahan tu, tanpa sedar akan termengeluh jugak. Bila tyme ingat, mmg mengelak gila r drpd mengeluh tu. Tak elok. Tp baru tau lak yg mengeluh tu termasuk Jahiliyah.

SimplySeoul said...

Kdg2 hidup ni memenatkan kan? xpa. insha Allah pasti akan ada the good times in your life. Keep positive teha.

Mya said...

thanks share ini. peringatan yg bagus:)

Mya said...

btw, mya mau share hadis ini ya:)

tirahzairi said...

alaaa....sbaar yer...

are_lin@yu said...

yg pnting jgn mengeluh ;-)

M Fizan said...

er, nak pinjam pic ni ea. suka sangat2.. thanks sebab ingatkan. saya pun suka mengeluh. astagha. kena berubah ni. dan satu lagi, surah al-insyirah tu ayatnya berulang kan, 5 dan 6. nice reminder :)

Mishter Izwän said...

yeah. mengeluh tuh mcm kite tak nak terima ujian dr Allah.

adilah arshad said...

sama sama lah kita tabah :)

Puteri Iqa Izyan said...

kdg2 suke sangat mengeluh. nak2 bile ade musibah yg kite rase berat. padahal ujian tu tak seberat mana pun. cuma kite terlalu ikutkan perasaan.

bile jd mcm ni, selalu ingatkan diri sendiri yg Allah bagi ujian ni sebab Allah sygkan kite. nak kite berdoa suapaya diberi kekuatan :)

Dilla Ady said...

yes dear..ni baru single cabarannye sikit...sok da kawen, da ade anak suami lagi laaa.....

tarik nafas panjang2 n ckp ALL IS WELL mcm citer 3 idiots tu...huhuhu

cinta siswi said...

iye.. siswi pun letih jugak.. letih nk jge ati org.. lg letih bile org xreti jg ati kite blik..

ஜ miss klanika ஜ said...

jarang mengeluh , tapi rasa penat ? selalu ...

Mya said...

tunggu update dia:)

Nurulee said...

Betul betul. And any problems, ada jalannya bukan? =D

Koding said...

Penat Ye???
Mari Kita Berhenti seketika bersama Kit Kat...

Noraim said...

jgn mengeluh dik. Allah tak suka org mengeluh. cuba cari jln lain.

Lyaa Suriany said...

kalau hdp trlalu snng
kite tak rase kemanisan hdp tu
btl tak
hehe

Fiza Suhaimi said...

harap teha sabar bebanyak yee.. anggap saja dugaan.. Allah swt is always with you dear.. :)

cik mun said...

btol btol btol..

RealNS said...

emm , rasenye semua orang pernah mengeluh . sedar ngn tak sedar je.
if rasa lelah dengan setiap apa yg kita buat , mohon pada Allah semoga diberi kekuatan utk meneruskan hari seterusnya :)
Goodluck :)

asfira aminuddin said...

hidup memang sukar! jadi bahagiakan diri sendiri dan bwat ape yang boleh bwat kita utk jadi happy :)

si kiut lavender said...

yep..jangan mudah menegluh kerana keluhan itu menandakan kita adalah insan yang lemah

go go go..!.yeah

L said...

kurangkan mengeluh. hehe.. =P bnykkn muhasabah..

Nisa said...

Saya ada kawan yang suka mengeluh sewaktu buat kerja yang sangat simple. I can't stand him.

Run Away said...

betul tu...tapi kekadang tak sengaja kan...;d

Badrina Ibtisam said...

Betul2.! Nice. thanks sharing! =)

chemay said...

eh taknak mengeluh dah lepas ni.
insaf~
T__T

faizah husna said...

kann2??sometimes ad satu mse tuh kte mmg akn ras down sgt2..tp masa tu lah Allah nak tgok sekuat mana kte tahan ujian yg sikit tu..huhu...