Friday, 23 December 2011

perlu ke ?

kadang-kadang aku terfikir :

* PERLU KE seorang perempuan pakai seksi-seksi semata-mata nak tarik perhatian lelaki ?
* PERLU KE make-up tebal-tebal untuk nampak cantik ?
* PERLU KE seorang lelaki bermulut manis semata-mata untuk manarik hati wanita ?
* PERLU KE kita sebagai kawan , kritik kawan sendiri ?
* PERLU KE kita menunjuk-nunjuk kecantikan yang dikurniakan Allah kepada kita ?
* PERLU KE kita maki-maki orang yang pernah buat silap ?
* PERLU KE filem-filem melayu sekarang ade agenda 18SX ?
* PERLU KE kita bersifat dengki dengan kelebihan orang lain ?
* PERLU KE kita  memilih kaum sejenis untuk dijadikan pasangan hidup ?

okey , lepas tu aku cube buat conclusion sendiri .. bagi aku semua tak perlu sebab :

* secantik mana pon seorang perempuan tu bile die seksi , cantik lagi bila die tutup aurat .
* natural is better :)
* cukup dengan tingkah laku yang baik , semua perempuan pon bole jatuh hati
* daripada kritik , lebih baik nasihat
* semua manusi dilahirkan dengan kecantikan . ingat , kecantikan fizikal bukan nya kekal , ape yang penting adalah amalan
* semua orang ade buat salah . so , ape salah nya kita nasihat elok-elok . ade ke Rasulluah ajar kita bile ade orang buat silap , kita mesti maki ? ingat , islam itu indah , penuh dengan kelembutan bukan nya kekasaran
* hah ! actually , benda nie boleh bagi pengaruh yang tak baik dekat budak-budak yang tengok . btw , rasenye menarik ataupon tak cerita tu based on die punye jalan cerita bukan nya agenda yang sebegitu
* tanam dalam hati kita , semua orang ade kelebihan masing-masing
* Allah ciptakan adam untuk hawa.. bukannya adam untuk adam n hawa untuk hawa

p/s : islam itu indah kan . tapi tak ramai yang dapat merasai keindahan tu . y ? tepuk dada , tanya selera :)

86 comments:

J.Syazwana said...

saya sedih bila sahabat sendiri komen saya dengan ayat yang mengecilkan hati. padahal boleh je guna ayat yang lembut. hmmm takpe lah ape boleh buat.

syabab said...

wahh ade kaitn nng entri syabab la.. skong semua isi uh..nk tmbh ckit jer boleh kalo nk seksi2 tp dlm umah jer tuk tontonan sendiri...hehehe

nur adilah said...

sangat setuju:)suka entry ni:D
tang gambar tu,mcm apa sudah=='alahai~

Nurul ain said...

betul2.... perempuan bertambah2 cantik kalau menutup aurat..

Hanamiko Sakura said...

bagi ana, perlu kita mengkritik kawan sendiri... kalau nak kritik depan2... sebab kawan yang paling baik sebenarnya kawan yang selalu mengkritik... means, musuh adalah kawan sebenar...^^ faham tak?? takut tak faham pulak... hehehe...

p/s: memang islam itu indah... ana sokong kata2 kamu ^^ tepuk dada tanya iman ^^

Blackswan said...

Merry X'mas, dear!

~SaL IjOu~ said...

bersyukur kerana kita tergolong dlm golongan yg mendapat hidayahNya~ =)

Miss Purple Ungu said...

apalah guna seksi di sini tapi seksa di sana....
fikir2kan la :)

auni shahira said...

teha.....betol3..
setuju sangat2,,hehee

Eein Azryn said...

islam itu indah. :)

miss niedNied said...

yap2 ... thx for sharing this info. valuable!

kim heeruul said...

gua cukup menyampah bila dia dah pakai seksi2 pastu dia nak cover2..kalau nak cover2 baik tutup sume,jgn tanyang.. betul tak. ter'emo plak.

Woofer Storm said...

islam atas dsar nama semata2..

#islam skg bukan macam islam dulu kala..ermmm

mikeyvio said...

stju sgt. x prlu la sume 2.

KaK LimAh Si SupiR said...

ye..sgt setuju :P

Hafiza Yunus said...

betulll :D

Eera Shera said...

yg part filem melayu tu..pelik la pehal la nak kena ada babak tu..tak ade pun x effect jln cite lgsg..

Miss Volvo said...

tak perlu tak perlu..

EpoLღKekunangpelangi said...

Lagi rare perempuan tu, lagi tinggi sahamnya. Lagi mahal maruahnya, lagi ramai yang datang.

Cuci mata, bolehlah. Tapi siapa yang suka kalau isteri bogel depan semua orang, kan?

uyaitusaya said...

sumpah xperlu!! :) tepuk dada, tanya iman ^_^ V

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said...

perlu ke saya komen disini
huhu.....

penjajah minda said...

natural is better!

♛ Dea Arematt ♛ said...

geli pulak tgk gmbr tuh..huhu

khairul akmal bin azman said...

retis ni mmg xlepakai!

Rara. said...

tak perlu sangat kot.

aimie amalina said...

tulah
org skrg lbh suke ikot yg x perlu tu
emm3

Hanie_Dew said...

Cukup cukup la apa yg ada.

AmirFX said...

Mungkin dierang nak attract lelaki kot? Mana tahu..

NisaAdnan said...

org yg desperate je suka sgt tayang benda2 yg tak patut ni

Juliet_iRa~" said...

hee btol2..

tp realitinya x kann..:)

TwIstiEs*meSti Mau* said...

ermm..betol2..pakai laa gincu setebal mana pun,.kalau sang laki2 tu xnak..xnak jugak..!!!

erm...nice entry,suka lahhh....natural is better!!!

nice smile :)

Ika said...

betul2..lebih baek tutup dr terbuka..lelaki pown seksa kalo tgok..hehe..:)

semutsengal said...

ouucchhh,


panas nya gmbar, AAHAHAHHAHAHA.


dorang suka kongsi dosa kot, sbb tu mcm tuu.

aRa ❤ aFiq™ said...

perlu renung2 an sendiri.. ara pown kne renung2 an.. huhu.. thnx sharing :)

entry baru ara..anak sedara ara saket :(

http://izara4eva.blogspot.com/2011/12/get-well-soon-mia.html

EZAD AMIR said...

Sape tu?
Xperlu lah...
Keh3..kesian kt kitorg golongan lelaki ni..seksa beb !!

msredcheesecake said...

Masa muda2 dulu selalu buat list kat atas tu.... Dah tua ni baru nak belajar berubah....

Pondok Usang said...

perlu andai perkara itu tidak melanggar hukum dan syarak...

M Fizan said...

setuju..semua tu tak perlu.. lebih baik bersederhana.. tak perlu lar mendedahkan aurat atau menyakitkan hati orang lain....

Mohd Izzar said...

tak perlu!!!!! hoyeahh~~

cik ika said...

baguslah entri ni..nk komen sume da di jawab kt situ..hehehe

Juliet_iRa~" said...

xperlu2..huu

:)

Leeya Hezlin said...

semua itu adalah tidak perlu..
setuju dengan penjelasan yang teha bagi tu..
semoga kita semua dilindungi daripada perkara2 yang tidak baik..

chemay said...

nice entry.
kadang2 orang tak sedar.
apa yang diorang buat tuh.
tak perlu pun dalam hidup diorang.
:)

shedameor said...

okay, setuju sangat :)

LadyBird said...

betul2..

semua tu memang tak perlu..

ILA HonEyBuNNy said...

tak perlu semua tu..

tunjuklah dekat suami kita seorg sahaja..ehheh

islan agama y indah..tapi ramai buat y sikap smbil lewa...

fadh leyanie said...

sokong entry ni,cantik dari hati penting :D

H.J said...

semuanya tak perlu kan..?tapi susah orang nak paham...

qlah said...

cantik dalaman lebih penting bukan ? hihi .


btw ,salam perkenalan dear ! ;D

teyn teyn said...

tak suka gmbr atas tu . its just like , malu rasanyaa tgk sbg pompuan .

El-Janna said...

kadang2 perlu kdg2 tak
hehehhe

Anyyss Shuhaimi said...

biar "cantik" di sisi Allah. :)

Zaza Fakharuldin said...

saye agree ngan awak !

shahrazali said...

emmmm...conclusion yang sangat bagus....mmg x perlu semua tu...sy sokong...

AinsHa=) said...

fuh, seksi itu menyeksakan bagi yg melihat. Ish2

ika said...

betul2...akak setuju 100% xperlu la semua mnde yg merepek meraban nie...islam is the way of life...:)

eRza farEeha said...

btol3..pompuan berhias ni..utk husband kite je kn..hehee

aleen aiden said...

yup,stuju.xde apa yg nak tambah lagi dah. :)

nabilah_2908 said...

manusia...biasanya suka buat perkara yg dilarang dari perkara yg di suruh... :)

Afiqa Dayana said...

tak perlu !
hehe setuju dgn conclusion tu ;)

Iffah Afeefah said...

tak perlu

nmpak sgt menggoda lelaki dngn seksi

tpiiiii

gamba tu agak xsopan
xpyh letak pon xpe

amna said...

nauzubillahmin zalik. jauhi fitnah dunia semua tu..

*semoga kita terhindar dan ditetapkan iman..

missSenget said...

teha...


awat letak gambar kontrobersi sgt tu..



aumm~~

ekekeke...

Finaz Jaafar said...

tak dapat rasa keindahan islam sebab nafsu mengatasi akal

Azham Vosovic said...

over giler!

x gemar...

Asrul "iLham" Sany said...

ntah ar, gua pun tak brani nk komen lebey2... :D

~Nana BamBam~ said...

besau nye bukit die..hahahhaa..

seksi2 pon die makin lama makin seksa dia..padan muke..

MR. SYAH said...

ada yang sedar ada yang xsedar.. kdg2 manusia ni pelik.. tahu tapi buat juga..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

itulah dia manusia..


p/s: jd x yah la kita tepek gambar si dia yg seksi-meksi nih kan..buat semak blog kita jer..kalau adik taruk gambar adik yg comel lg baik :)

Fara E's said...

tak perlu pun sbnrnye , hehe

shahira :) said...

sangat tak perlu! save utk husband je la. tak perlu jadi tontonan umum kot :) hhihihi. nice entry! keep it up :)

fiezah91 said...

banyaknya perlu ke. hehe. jawapannya tak perlu untuk semua tu. cuma sangat perlu menegur kawan/ org yang buat salah cuma dengan cara yang betul la :)

syahirooAhmad said...

seksi tu mmg tak boleh blah.. geram betul... ntah ape yang ade dlm pale utak sampai nak tunjuk bagai tu.. kepuasan dunia je kan,

ade gak yang cakap " muda2 gini la nak enjoy, nak dedah2 sana, dedah2 sini.. , nanti sampai seru, tutup la .."

hmm.. ingat,,, setiap apa yang kita lakukan dicatit.. ingat senang2 nak mohon ampun.. hm

alif haris said...

seksi itu untuk yg halal je .. untuk yg lua tu jadi seksa nengoknya ..

Ct Aja said...

kan........ buat apa nak menarik perhatian semua org...

aLya maNip said...

kesederhanaan itu lebih baek. sederhana dalam semua aspek :)

Aki said...

Selamat Tahun baru Kak!! ^_^.v..

echa takashimaya said...

kita doakan yg terbaik utk mereka yg blom terbuka pintu hati.insyallah :)

Pondok Usang said...

owh.. tidak perlu..

Mya said...

islam itu indah dan sederhana. maka kita perlu besederhana:)

EZAN IDMA said...

hmm kurg pahala terpndg gmbr

fany wany said...

natural lagi cantik en en en?

L said...

hehe.. wawawaaw.. seksinya...=) tergugat3

Faidhatul Arfah said...

setuju setuju with all that heheh ;).. we no need a reason !

adan said...

xperlu menggoda lelaki dengan seksi2 ni.. 1st lelaki akan tergoda kot.. tp lama2 menyampah tgk.. cantik lg wanita yg kelihatan sopan.. sedap mata memandang..

Ca Cik Duyung said...

biasa la..kita xmampu nak puaskan hati smua orang kan..janji kita tahu apaa kita abuat,sudah.jangan menganiaya org lain..