Friday, 9 December 2011

tipu sunat

darlings , korang mesti pernah dengar kan pasal tipu sunat ? okey-okey , kadang-kadang tanpa kita sedar , mesti kita akan buat tipu sunat kan especially kalau dalam situasi kat bawah nie :

1 ) menipu sebab nak tolong kawan

contoh situasi :
                tasya : " psst psst , sara , jawapan no 13 ape ? "
                sara : " ntah , aku pon tak buat lagi "

                                            atau

                tasya : " sara , sara ... no 15 ape ? "
                sara : " B ! " * padahal jawapan sebenar ialah C !

 --- > okey , cuba korang fikir , kalau laa jawapan yang korang bagi tu betol , sape yang rugi ? korang jugak kann... memang laa kita tak bole kedekut ilmu , tapi dalan situasi kat atas nie , kita terpaksa jadi orang yang kedekut ilmu... sebab ape ? sebab , bile exam , baru laa kita tahu kelemahan diri kita , betol tak ? so , bile kita tak bagi jawapan dekat dieorng , secara tak langsung , kita dah tolong dieorng untuk tahu kelemahan diri dieorng... 

2 ) menipu sebab tak nak susahkan hati parents

contoh situasi :
               mama : zack , mama tengok kamu macam tak sihat jee...
                        demam ea sayang ? kalau demam , takpe laa..
                        pergi rahat dalam bilik.. mama larat lagi nak angkat 
                        pasu-pasu nie                               
               zack : eh , takde laa mama ... zack sihat jee... lagipun ,
                       kesian mama kalau nak angkat pasu-pasu nie...
                      bukan nye ringan* padahal , memang tengah 
                      demam pon

--- > cuba kita fikir , sanggup ke kita nak susah kan hati parents kita ? mesti laa tak kan.. okey , kadang-kadang , kita memang terpaksa menipu untuk senangkan hati dieorng.. contoh macam situasi kat atas nie , apa salah nya kalau kita tahan sikit demam tu untuk tolong mak kita angkat pasu-pasu tu.. lagipon , kalau korang perasan , kenapa parents kita tak pernah tunjuk yang dieorg nie letih n tak sihat ? sebab , dieorng sanggup tahan semua tu semata-mata tak nak susahkan anak-anak... so , ape salah nya kalau kita buat benda ynag sama... betol tak ?

3 ) menipu untuk larikan diri apabila diculik

contoh situasi : 
              kina : bang , apa kata saya mintak sedekah dekat mall ? 
                     lagi banyak duet kita bole dapat.. kan dekat situ ade
                    ramai orang
             abang penculik : eh , bijak gak kau nie ! okey-okey , 
                    pergilaa...

--- > okey , time nie , memang korang dah bole lari sebenar nye... cari public phone cepat-cepat then terus call rumah or polis... lagipon , kalau dalam mall , susah si penculik tu nak kawal kita sebab dalam mall kan ade ramai orang... fikir jap ea , cuba kalau korang tak menipu nak mintak sedekah kat mall , agak-agak korang bole lepas tak ? kalau korang call polis n polis pon tangkap penculik tu , at least korang dah selamat kan budak-budak yang laen tau !

4 ) menipu sebab takot digelakkan bila cakap nak diet

contoh situasi : 
            anif : syah ! jom laa kite makan... aku belanje hari nie..
            syah : eh , tak pee laa anif.. aku kenyang lagi nie
            anif : heh , kau biar betik ? selama nie kau mana pernah 
                   kenyang.. hadoii ~ ke kau diet ? hahaha ! 
            syah : dah aku kenyang lagi , nak buat macam mana kan ? 

--- > eh , ade jugak kawan yang macam nie ea ? pelik-pelik kan... pape pon , daripada korang digelakkan , ape salah nyee menipu kan... kalau kasitau yang betol-betol korang nie on diet , tak pasal-pasal dieorng gelakkan .. pelik laa kawan yang mcam nie , bukan nye nak support , tapi nak gelakkan... ish2 ~ kadang-kadang , bile kita buat sesuatu tanpa diketahui oleh orang laen lagi senang , kan :)

5 ) menipu untuk membahagiakan orang lain

contoh situasi : 
            khai : i betol-betol mintak maaf ... i dah tak sanggup nak 
                 tipu u ... tapi betol ke u tak kesah kalau kita break ?
           fyna : betol khai.. i tak kesah.. nak buat macam mana , kita 
                 memang dah takde jodoh... kalau u bahagia , i pon bahagia..
               * padahal dalam hati , frust menonggeng !
                      
--- > wah2 ! baek nyee laa kan perempuan macam tu... die sanggup tipu yang die happy , padahal dalam hati sedeh gile... pape pon , conclusion nye , perempuan yang baik macam nie , tak layak untuk lelaki yang sebegitu.. kan kan ? hehe

kejujuran tu kadang-kadang menyakitkan , tapi ia lebih baik daripada menipu.. so , walaupun dalam situasi ape pon , kejujuran tu amat penting okey... kalau bole elakkan daripada menipu sebab ia akan lebih menyakitkan satu hari nanti... * cam pelik jee ayat aku =='

69 comments:

~SaL IjOu~ said...

penah tipu sunat bila overslept n sampai lambat kat office..ckp kat boss car breakdown..eheh~ (--")

aRa ❤ aFiq™ said...

slalu tipu sunat la 2 an ? :P

acik teyha said...

kalau sy dlm situasi no 5 tu sy belasah je laki tu..x de dah nk bek2..hahaha kejam kan... C(:

wak gelas said...

wak pon X sukak kena tipu selaluu.. eeeE wak dh dateng niii nk komen komennnn.......,

Izyan Masri said...

MENIPU SEBAB NAK JAGA HATI PARENTS TU YG PON PERNAH JUGAK T_T

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said...

kalau time exam xyah la bg jawpan tipu..
cakap je xbuat lagi
lagi senang...

Lea Isnawi said...

menipu utk kebaikan takpe

jangan sampai menybabkan gadoh dh

Hanie_Dew said...

No 1&2 tu aku setuju.tp no 3 tu can tak lepas je.sebb realiti tak semudah imaginasi kita.dan yang last tu adalah pompuan yg cool

Jue said...

Kan!kjujuran tu myakitkan tp better tahu awl drpd tahu kmudian kan. Kang xley trima kenyataan, susah gak. Sigh~ aku jenis x reti mnipu. Ko ley tanya hanie atau bos aku haha. Kna prektis byk kali br bjaya haha

Hidayah Delilaz said...

tipu pon perlu jugak...
apatah lagi JUJUR kan?
hehe :)

Iffah Afeefah said...

ade org kate xde istilah tpu sunat


tpppppp

mmg ade mse kite kene tipu

~Nana BamBam~ said...

yang #1 mmg kedekut ilmu sikit..hehe

#2 = biasalah, kadang tengok mak buat keje sorang2 kesian plak kan..

#3= idea yg bernas gak tuh kan..hehehe

#4 = yang tu x tipu..haah :P

#5= betul 2..kadang terpakse cakap xpe..padahal hati sedeh x hingat..

miss niedNied said...

huhu . menipu sunat lumrah kehidupan :)

Miss Purple Ungu said...

lebih baik berterus terang walaupun kebenaran tu mmg menyakitkan :)

MeeRole said...

Tipu sunat la ni..hehe

dill said...

sometimes, truths hurt but lies hurt more.

dill.

kim heeruul said...

betul tu.
kdg2 kita perlu tipu sunat ini.=)

ILA HonEyBuNNy said...

ya..kadang2 kita perlu juga menipu untuk jaga hari seseorg....tapi jangan terus menipu kan..hehehe...

lama2 org xcya lak dengan kita...;)tipu bersebab..hehe

zOeY zAu YaH said...

dlm islam pun tak bg menipu walaupun kita selalu ada 'tipu sunat' tp sebenarnya takleh gak..sama2lah berlaku jujur kan? hihi..

khairul akmal bin azman said...

tipu utk kebaikan xpe..
nawaitu kita yg penting

LAici KAng Ais said...

kalau penculik baca ni, bocor lah rahsia.haha

Arep Skema said...

yaa betul tu. kadang-kadang kita perlu buat semua ni. Tapi kena ikut situasi kan. haha :)

Saddila said...

kehkehkeh . ada jugak kadang2 dila buat :)

ekabukanmakcikkau. said...

yang pertama tu best hhahaaa

nasha sanza said...

pandainya buat dialog..very nice info...

say to easy=) said...

jujur itu pnting dlm perhubungn tp bohong sunat itu ada jgk kebaikan.hahaha:p

Azham Vosovic said...

setuju!

kadang2 tipu sunat ni perlu hehe

Miss A said...

harsh true though ._.

Woofer Storm said...

nice..tapi takde istilah pun kan tipu sunat ni.hehee tipu ttp tipu..

Nyamuk Terbang said...

ad lak tipu sunat
hehe

shedameor said...

okay, sangat setuju :)

Ct Aja said...

hahhahahhaha...menipu utk bahagiakan org laen..mmg cool la..kikiki

AinsHa=( said...

yeah, menipu tu pun ada baik tapi bergantung kepada niat le...^^

♥cmª shIemª♥ said...

tipu sunat??

err...tipu betul2 pun penah kut..hehehe..

Anyyss Shuhaimi said...

tipu tuh macam jahat sangat. kena cari ayat lain. contohnya,menyembunyikan kenyataan demi kebaikan pihak tertentu. mungkin. :)

H.J said...

ada jugak situasi kat ats tu tak leh nak buat penipuan dinamakan sunat...ehhehe

BENA said...

okehhh ! suka no 4 dengan no 5 tuuuu . heeee ;)

LadyBird said...

selalu tipu mcm ni.. :P

fiezah91 said...

tipu tetap tipu. hehe. apa pun pernah jugak menipu untuk sesetengah situasi kat atas tu. huhu

cheqwa said...

suka entry ni! tipu tanak dwet dari ibu pon boleh gak.cakap je ade dwet lagi,padahl tiap hari makan megi.dengan alasan tanak susahkan ibu hantarkan dwet belanje..ngeeee ^_^

Teenager Housemaid said...

kenapa mst ade tipu sunat?

huhu..tipu sunat ni mcm da sebati dgn org melayu kite..hehe

fArAh07 said...

kekadang perlu :D

shahrazali said...

semua tipu sunat ni sy pernah buat....kecuali yg first dn kena culik tu....

sbb sy x prnh kena culik..dan bila kwn mntk jawapan,sy bagi jek..nnti2 sy pun akan mntk jawapan kt diorg gk kn..tolong-menolong la katakan..hehe...

Miss Volvo said...

i xsuka menipu tp kdg2 mcm tpaksa menipu hmmm

Finaz Jaafar said...

hik hik
there is no such thing as menipu sunat ni benarnye tapi yelahkan, kadang2 kne tipu untuk lepas dari sesuatu or untuk kebaikan..

aleen aiden said...

ouchhh memang terkena atas hidung sendirik.hahah

nur adilah said...

*___*suka entry ni:))best^^

penjajah minda said...

tipu.menipu.tertipu.ditipu.mana lagi sedap?

KaK LimAh Si SupiR said...

hew2..tipu sunat xpe kannn..kne bwat slalu laa..ekekkeke :P

hanaahmad said...

menipu yang positif, tak salah rasanya kan. ;)

El-Janna said...

kita pun selalu buat mcm tu^^

Mya said...

takmau tipu2 tau

Afiqa Dayana said...

tipu sunat utk benda baik takpelah . hehe tapi jujur tu penting :)

syahirooAhmad said...

yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh .. rindu entri2 yang ohsem sebegini! ...

cik ika said...

kdg2 kite tpakse menipu aw..

Faidhatul Arfah said...

kdg2 kite x nak tipu org .. tp dlm sesetengan situasi kita terpaksa kan. paksa tanpa rela HEHEHEH :D

missSenget said...

selalu kalo takut kene marah, tipu je..

hukhukhuk...

Miz Novexx said...

selalu buat sebab takut kena marah... :(

M Fizan said...

sob2..part yang paling menyeksakan adalah part break tu dan part menculik..kalau penculik baik macam tu, ramai dah orang terlepas dari kena culik..hehe

fany wany said...

menipu ni kadang2 perlu, ikut situasi. tapi istilah tipu sunat ni tak pernah wujud :)

msredcheesecake said...

Msred selalu tipu kalau tak makan cakap nak diet tapi sebenarnyaoket dah kering... Sunat ke tak tu? Hheee

Eera Shera said...

setuju ngan semua ;)

MIMIE AIZA said...

ahahaa.. yg diet tu mmg lawakk... xpernah tolak makan tetiba tolak

hyz said...

ahhh x de sunat2 lah. tipu = dose. heheheh

amna said...

xda maknanya menipu sunat ni.. masih kategori menipu jugak..

btw, selalu gak nipu sunat padahal dosa ttp menipu :P hehe

ishiko said...

tipu sunat eyhhhh...

EpoLღKekunangpelangi said...

Menipu ada yang bagus dan ada yang tak. Tersalah keadaan, silap-silap kantoi. Haa.. lebam biji mata. kan? ;p

Botak said...

menipu kalau untuk kebaikan takpe., tapi seboleh-bolehnya berkatalah benar walaupun pahit..

aimie amalina said...

waaaa
byk tol pesyen menipu tnpa dsedari kan
heeee