Wednesday, 5 October 2011

manusia dan buah


jangan suka mendedah tubuh

 ~ jadilah macam jagung bukan macam gajus. sebab , jagung membungkus biji nya yang banyak bukan macam gajus yang suka pamerkan biji die yang satu tu

setia terhadap pasangan

~ jadi macam pokok pisang sebab die berbuah cuma sekali jee seumur hidup

kecantikan dalaman

~ jadilah macam buah durian , bukan buah kedondong. sebab , walaupon kulit durian tajam , tapi isi die manis dan lembut. kedondong pulak , luar jee berkilat , tapi dekat dalam ade biji yang berduri

jaga kesucian dalam bergaul

~ jadi macam sengkuang , walaupon duduk dalam tanah n selut , tapi umbi die tetap putih bersih

selalu bersikap adil

~ jadi macam tandan petai , bukan tandan rambutan. sebab , petai , die bahagikan same rate dekat semua biji-biji nya , tapi rambutan ade yang kecik , ade yang besar

makin tua , makin pandai

~ jadi macam cili , makin lame , makin pedas

jangan bermuka-muka

~ jadi macam buah manggis sebab kita dah bole teka isi nya dari bahagian bawah buah nya

menjadi banyak manfaat

~ jadilah macam buah dada .selain bermanfaat sebagai sumber tumbesaran anak-anak , die jugak bole menjadi alat rekreasi buat bapak nya jugak !

p/s : aku rase aku macam buah apple sebab walaupon apple chubby , tapi die tetap comei n sweet... HAHA !

71 comments:

khairul akmal bin azman said...

nak jadi buah naga..
sodap dimimum
n
berkhasiat lg.

Si BuDaK KaChAk said...

alat rekreasi buat bapak??hahaha....

abistu buah yang buat alat rekreasi mak nye xnk sebut plak...hahaha

Amirah Jafri said...

alololooo heheee

NF.Dila said...

kalau buah apple hijau mcm mane?
walaupun masam tp bnyk khasiat..love it!

amna said...

yg last tu x leh la.. klakar je.. buah buahan ke tu? kikiki...

Miss A said...

jd,pengajarannye,marilah sme2 jadi mcm buah! erkk!

acik teyha said...

ehem..yg last tu membuatkan sy rase nk tergelak

NA said...

Wah pandai analogi ni bandingkan dengan buah.

-wina1979-

AmirFX said...

Hahaa.. Buah derian paling sedap.. Ehh.. Buah dada tak pernah rasa lagi kot.. haha...

Ika said...

ika x tahu ika jd buah ape..hehee..

zOeY zAu YaH said...

amoih yg last tu hehe

ekabukanmakcikkau. said...

yang akhir cemgampang . wakakkakaka

reenapple said...

hohoho.. buah???
kita pom suka apple... ~ngee~ =)

KaK LimAh Si SupiR said...

ahaha..elok2 memg betol2 buah blh mkn, tibe2 buah dada ye? ekekke :P
tp buah jgk kan? huhu :P

*pssttt : kaklimah p0n buah apple jgk lahh..wahaha ^_^

MIMIE AIZA said...

eh best lak relate dgn buah

Nur Farah Hani said...

y last tak boleh bla.. uhuhu.. fara nak buat strawberi.. walau masam tapi ader manisnya.. hahahaha.. :D

Eera Shera said...

yg last tu hampeh tol..hahaa

Faidhatul Arfah said...

buah apple ? hehehehhhh ;P

Asyila Zainuddin said...

ok, yang last tu agakk, errr,tak tau nk kate ape.. hahahaha..

Arpiiz said...

haha, boleh pulak ye..^^

dill said...

Allah..yang last skali tu konfem ramai lelaki senyum sokmo

dill.

Izzuddin Fauzi said...

Maw coppyyy :D

syahirooAhmad said...

hahahahahhahahaha.. buah dada.~ cannot go untuk bapaknya tu..

Siti Nur Fakhira Masrom said...

haha. cool. :D

anamizu said...

partjadilah mcm BUAH DADA tu yg xblh tahan tu! hahahaha :P



luv,
cik ana :)

Mya said...

aww sweet yet meaningful:)

CTK said...

yang last skali tu xley bla...hahahha

Run Away said...

nice beb....;d

M Fizan said...

haha.. baca daripada atas macam interesting sangat2.. tetibe sampai kat buah dada memang arrggghhh.. haha..

Hanie_Dew said...

adei yang last tu sensored la adik teha oit. aku pun nak apple jugak la. walaupun bulat tapi comel. kan.kan.kan.

dhiera said...

part last, tak menahan ok!

El-Janna said...

ngahhaha buah dada^^ keh89 betul tu suka part buah pisang^^

aimie amalina said...

heheheh
nice!
jadilah cm buah kan
heee
suke2!

Lea Isnawi said...

yg last tu cm lucah je

hahahahaha!!

nk jd buah strawberi buleh

Ayien Ocaca said...

Tapi jgn jadi mcm buah yang msam...
luar je warna kemain meggugat iman...
tpi bile makan...
mak oi, masam ya ampun !!!

Asrul "iLham" Sany said...

awak buat semiotik buah2an ngan manusia tu sgt2 comel

;-)p

Mohd Izzar said...

hahahahha!

bloghok said...

terima kasih cikgu..baca versi darjah satu...kahkahkah

Finaz Jaafar said...

memang masing2 mendalam je buah2 ni..eh buah dada tu tak menahan..aparaaa..hahaha

Fara E's said...

buah dada ? haha

::budak:: said...

pergh,khasiat last sekali tu mengancam kot..hehe

asfira aminuddin said...

ahhh kiut gila entry u babe. serious! btw buah yang last tu yg tak bole blahhh. hahaha :)

ILA HonEyBuNNy said...

wahhh..

suka la ila baca tentang neh.....jap..nak analyse ila buah apa eh....ehhehe

chemay said...

buad yang last tuh tak boleh belahhh.
hehehe
>.<

JelinaJoli said...

jangan jadi bunga tahi ayam. harap rupa je lawa, tapi busuk kemain. sila2lah sembur perfume bila keluar kalau malas sangat nak mandi

Jue said...

wp aku x suke petai tp aku agree kita kna blaku adil =)

kalau ko apple aku buah pear hihihi

yen(toka ziizokukuto) said...

nice entry,,thankz coz sharing ya :)

adwafarahin said...

errr yg last tu tetttt!

nk share bole x?

Fatin Mraz said...

hye teha, thanks drop by my blog.

mm..very very nice entry!! i like!!

;D

Fatin Mraz said...

... ur blog is already in my blog list!! ;}

~ NANA ~ said...

hahahahaha mengonggg...buah dada alat reakreasi buat bapak??? hahahahahhaha lawak okey!

AinsHa=( said...

hahaha.. yang last tu tak boleh blah... buah dada... dasat~

zahidah seran said...

adoyai
kemain baca...
part last tu nak menyelit jugak ye...

msredcheesecake said...

Yg last tu sungguh open.... Hhaaaa

alif haris said...

kesimpulannya jadi lah mcm buah .. hehehe

hyz said...

buah dada pun ada ek? keh3..... besh entri ni.. gud job my pren...

Iwanski said...

nasihat yg bagus...

Hunnym Syot 美智子 said...

nice sharing dear. nak jadi buah apple jugak cam teha laa.. hehee :)

[sutera kasih] said...

buah last tu..ayoyoyyo

jadila seperti jagung ! :P

bila blog bercerita said...

errr...errr....buah dada...??serammm...hahahahahha....nak buah cherry lah...wlawpon kecik tp die manis....

fyna said...

wa..betol jugak kan benda ni..boleh kaitkan buah dengan manusia..last tu no komen hik3

aLya maNip said...

nak jadi buah tomato la..dr luar nmpak cmtik berkilat..bila makan bnyak khasiat..hihi

~SaL IjOu~ said...

hehe..dah mcm2 pengibaratan da~ ;p

meaw said...

onie yg cili,sekian :P

Miz Novexx said...

yang last tu sangat comel ok! heheh, tenks sangat berguna ;)

aleen aiden said...

woahhh,awesome!hu3

shedameor said...

buah dada ? meluuu. hehe

siti kektus said...

kalau buah cempedak di luar pagar? cmne. hehehe :p

YOUsoF said...

Jadikanlah buah sebagai contoh hehe..



Tersengih bila sampai penghujung entry ni. ;D

BENA said...

adehhhhh . klaka yang ujung punya statment. heheheh ;)

Izzaty Ishak said...

Waaaah entry ni sangatlah ohsem :D