Friday, 14 October 2011

jodoh yang salah


kenapa ALLAH menemukan kita dengan jodoh yang salah ?

1 ) supaya kita dapat melahirkan rasa rendah diri kepada ALLAH

2) kerana ALLAH sengaja ingin menguji tahap keimanan kita

3) kerana ALLAH telah menetapkan orang yang lebih baik untuk kita

4) supaya kita tahu bahawa cinta sesama manusia tu takkan kekal sepertimana cinta ALLAH kepada kita

5 ) supaya kita sentiasa mengingati bahawa ALLAH yang menentukan segalanya

so darlings , sape-sape yang pernah 'patah hati' , ingat laa bahawa ALLAH lebih tahu ape yang terbaik untuk hamba-hambaNya :) same-same laa berdoa supaya ALLAH mempertemukan kita dengan jodoh yang terbaekk !

72 comments:

Si BuDaK KaChAk said...

insyaAllah...Amin...~ T_T

Arif Aiman said...

untuk bagitau.. Allah maha besar sayangnya terhadap makhluk2Nya..

even da berkali2 langgar perintah, still Dia sayang kita..

Hanie_Dew said...

betul tu syg. kdg2 kta ditemukan dg org yg slah supaya dpt latih diri kita spy lebih berhati dlm mengenal yg terbaik buat kta.

cube ko try plak buat cerita tajuk filem tu. cecube cecube.

aRa ❤ aFiq™ said...

pnh gak bce ni kt fb :)

muhamad hanif said...

kalau takut dilanda ombak, jangan berumah ditepi pantai =)

ishiko said...

begitu lah

a.samad jaafar said...

Allah maha Mengetahui..Bersangka baiklah kepada-Nya.. tak gitu dik?

penjajah minda said...

pandai la adik nie.hehe

bila blog bercerita said...

nice one..

yg pntg, jgn berhenti dr terus mencintai-Nya....

H.J said...

jodoh tu tak salah la kalo macam tu

Acik said...

setiap yg berlaku merupakan pengajaran yg mematangkan kita!

Eera Shera said...

setuju tangat2.hee..

emm...pernah gak patah hati bila asyraf muslim kawin ngan orang lain..haha :p

Azroy Kassim said...

baa~ CAK!!

yang penting kap ba ra kap alip ta alip nun.

Niena Pengembara Ilahi said...

mgkin ada kesilapan dosa kta lalu..bnyak penyebabnya..sesungguhnya smua tu hanya Allah saje yg tau..dia tdk akan membebabni hambaNya tanpa kesanggupan hamba itu :D

alif haris said...

:)

jgn sedih sgt kalau dikecewakan ..ada la tu yg lebih baik ..^^

Rara. said...

semoga anda jua akan bertemu dengan jodoh yang baik :)

zati embong said...

betul!dia pergi,yg terbaik akan dtg.

Prince Halilintar said...

prince pon setuju...perancangan Allah adalah yang terbaik dan paling jitu..

Hunnym Syot 美智子 said...

betul tuw. jodoh yang salah merupakan satu pengalaman dan pengajaran dalam hidup :)

sleeping_maniac90 said...

hrp2 dpt jmp jodoh y tbaek... hehehehe..

zahidah seran said...

bila dapat yang baik pulak,kena jaga bebaik...=)

ubaidillah zulkefli said...

Allah xkn mnguji hambaNYA d luar kemampuan hambaNYA ..

SoLy SoLicious said...

sibgle is better.. ade jodoh xkemane kan :)

AmirFX said...

Patah hati ok lagi.. Patah kaki mana la nak cari ganti kaki yang baru.. haha... Gurau jer..

pandangkedepan said...

betul tu...banyak kan berdoa...berusaha dan tawakal...erh dah macam moto sekolah plak...:P

[sutera kasih] said...

betul2..Allah swt tahu apa yg terbaik utk kita :)

aQimie Ceplos said...

huyoo. nice weh :D
semua yang berlaku. mesti ade hikmah..

Saiazuan said...

jangan salahkn takdir jika jodoh tak kekal lama :)

kim heeruul said...

hope begitu..=)
semoga allah berikan yg terbaik..amin

Iwanski said...

Yang baik itu dtg dari Allah.. yg sebaliknya dtg dari diri kita sendiri... =)

Leeya Hezlin said...

belajar la dari kesilapan..
insyaALLAH di masa hadapan kita bertemu dengan orang yang betul2 dijadikan untuk kita..
ALLAH itu maha adil.. :)

Fikri said...

Like3 :)

aLya maNip said...

da banyak kali patah hati :-(

Mya said...

true, indeed. kdg2 Allah jauhkan kita dgn insan sebab nak dekatkan kita dengan Dia:)

L said...

ak redha dgn apa yg jadi pada ak....

nk taw nikmat dunia? jom bacer...
http://lolz-l.blogspot.com/2011/10/6-nikmat-dunia.html

AinsHa=( said...

kalau la soklan p.islam mcmni, konform dpt mrkah penuh...huhu~

Nurnajwa KZ said...

Hmmmmmmmmmmm, betul tu ;)

ee_blabby said...

Hai ,

tu semua ujian dari Allah swt ;)

jom skodeng ;
http://cokolatmerahjambu.blogspot.com/2011/10/kepupu-blogger-cik-kacak-semua-comel.html

ILA HonEyBuNNy said...

Allah nak gantikan kita pelangi yang indah kan....sentiasa berdoa kepadaNya..~~~

MIMIE AIZA said...

jahat gile gamba tu

msredcheesecake said...

Dia je tahu apa yg terbaik untuk kita kan?

Cik TeN10 said...

betul tu.. nice doodle ! i like.. :)

EZAN IDMA said...

ye. ALLah sudah aturkan yg terbaik

Run Away said...

nice sharing...;d

BENA said...

Harap kita semua bertemu dengan jodoh yang sesuai . Aminn ;)

yen(toka ziizokukuto) said...

yang tak pernah ada pengalaman lansung ni,,,camne plak,,,heheh

Abang Zam said...

bijak bijak
abg suka budak bijak

NA said...

Ada hikmah di setiap kejadian yang berlaku.

-wina1979-

Taufiq Tiramisu said...

Allah la yang berhak tentukan segalanya. kita mungkin akan berjumpa dengan org yg salah. Tapi akhir sekali kita pasti akan jumpa the ryte person. so don't worry :D hehehhe.

New Entry : Patut Ke Bercinta Dengan Bekas Kekasih Kawan Baik Sendiri?

CTK said...

tuhan syg kita la tu :)

zOeY zAu YaH said...

kena selalu ingtkn diri hikmah disebalik kekecewaan dlm percintaan.

aleen aiden said...

sukeeee

M Fizan said...

sudah banyak yang salah.. harap dapat dipertemukan dengan yang betul secepat mungkin

khairul akmal bin azman said...

yes!
hargai la psgn kite sepenuhnye..
even dia bukan gadis idaman kite pun.

Wani said...

betul tu :)

Mohd Izzar said...

insyaallah..aku akan sentiasa ingat..

Finaz Jaafar said...

tu sebab la gwa nak bercinta dengan husband je nanti..hahaha

apik pehe said...

huhuh..perkara biasa jer tu..huhu

Ain Zulaikha said...

mudah mudahan :)

shedameor said...

betol3. penah dijumpakan orang yang salh. now, dapat yang lebih baik.

cik ika said...

setuju!!

MR. SYAH said...

jadi kuatkan diri.. yakin pada jodohNya..

~ NANA ~ said...

jodoh yg slh ni kdg2 kita yg mencarinya....ngeee~

hyz said...

allah sentiasa punya perancangan yang terbaik buat umatnya...

syahirooAhmad said...

:) mmmg tepat pada waktunya..

~SaL IjOu~ said...

juga utk mengajar kita jadi tabah!~

~SaL IjOu~ said...

juga utk mengajar kita jadi tabah!~

aimie amalina said...

sebab Tuhan nak berikan yg sgt terbaik utk kita!

amna said...

first time tahu perkara ni. thanks dik ^^

Miss A said...

saya suka en3 ini.thanks awk for the share <3

nur adilah said...

nice sis:)thumbsup~

ika said...

:) Allah tahu apa yang terbaik untuk hambanya...Allah susun takdir yang terbaik untuk mereka yang beriman kepadanya...